Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας. Όπως κάθε είδος άσκησης, χρειάζεται χρόνος προτού αποκτήσετε αντοχή, αυξήσετε τις αποστάσεις που διανύετε και «ανεβάσετε» τον ρυθμό σας. Σταδιακά θα είστε θέση να σημειώσετε πρόοδο στις επιδόσεις σας, ωστόσο αν κουράζεστε εύκολα όταν περπατάτε, καλό θα ήταν να βρείτε την αιτία.

Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την κούρασή σας.

*Ακατάλληλα παπούτσια

Το να βρείτε το σωστό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι σημαντικό, ακόμη κι αν πρόκειται για περπάτημα. Τα σωστά παπούτσια θα σας προσφέρουν άνεση και θα μειώσουν τις πιθανότητες μικροτραυματισμού, ενισχύοντας τις επιδόσεις σας.

*Φτωχή διατροφή

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τη σωστή αναλογία των τριών μακροθρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών) είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας παραμένουν υψηλά. Αν δεν τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με επαρκή ποσότητα τροφής ή έχετε αποκλείσει ολόκληρες ομάδες τροφών (όπως οι υδατάνθρακες), η ενέργειά σας θα είναι μειωμένη και δεν θα είστε σε θέση να αποδώσετε καλά στη γυμναστική που κάνετε.

*Καθιστικός τρόπος ζωής

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τακτική άσκηση, μπορεί να σας φαίνεται απαιτητικό το να σηκωθείτε από τον καναπέ και να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να απογοητεύεστε και να αποθαρρύνεστε. Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ακόμη και δέκα λεπτά περπατήματος την ημέρα είναι καλύτερα από το να μην κινείστε καθόλου. Εντάσσοντας το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, σταδιακά θα σημειώνετε πρόοδο και θα είστε σε θέση να περπατάτε για περισσότερη ώρα ή/και με πιο έντονο ρυθμό, χωρίς να κουράζεστε γρήγορα.

*Λάθος στάση σώματος

Ναι, κι όμως. Υπάρχει σωστός τρόπος να περπατάτε. Εστιάζοντας στη σωστή στάση σώματος (χαλαροί ώμοι, βλέμμα στον ορίζοντα και αγκώνες με ελαφριά κλίση) θα κουράζεστε δυσκολότερα.

*Προϋπάρχοντες τραυματισμοί

Αν έχετε άσθμα ή προϋπάρχοντες τραυματισμούς (π.χ. πρόβλημα στο γόνατο ή τη μέση), καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αρχίσετε οποιοδήποτε είδος άσκησης. Επίσης, αν έχετε πολλά περιττά κιλά, η καρδιά σας αναγκάζεται να εργάζεται σκληρότερα ενώ περπατάτε, γεγονός που επίσης μπορεί να σας κάνει να κουράζεστε εύκολα.

Να θυμάστε ότι…

Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση. Σε γενικές γραμμές χρειάζονται 4-6 εβδομάδες μέχρι να παρατηρήσει κάποιος βελτίωση στην αντοχή του όσον αφορά στο περπάτημα. Για να νιώσετε πιο άνετα ενώ περπατάτε, μπορείτε να βγείτε μαζί με φίλους σας, να ακούσετε μουσική και να δοκιμάσετε διαφορετικά μονοπάτια.

Ακολουθήστε το στο Google News