Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματική όσο και ψυχική επιβάρυνση, με τους ειδικούς να προτείνουν την φυσική δραστηριότητα, ως μέθοδο ανακούφισης ορισμένων συμπτωμάτων της. Σήμερα, η κατάθλιψη «κυριαρχεί» παγκοσμίως, με περισσότερους από από 300 εκατομμύρια άτομα να ζουν με την ασθένεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που συνδέει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η περισσότερη άσκηση με τη μείωση των περιπτώσεων. Νέα μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν μεσαίο ή χαμηλό κίνδυνο ή εμφανίζουν προδιάθεση για την πάθηση.

Η φυσική δραστηριότητα προάγει την ψυχική υγεία

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Depression and Anxiety, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) διαπίστωσαν ότι η ενσωμάτωση περισσότερης σωματικής δραστηριότητας – είτε χορού υψηλής έντασης, αερόβιας ή γυμναστικής με μηχανήματα είτε yoga ή βόλτες χαμηλότερης έντασης – για 4 ώρες την εβδομάδα ( ή περίπου 35 λεπτά την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανών καταθλιπτικών επεισοδίων κατά 17%. Για να ανακαλύψουν τον αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας στην κατάθλιψη, οι ερευνητές μελέτησαν τα γονιδιωματικά και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 8.000 ασθενών.

«Δεν χρειάζεται να τρέχετε καθημερινά για 2 ώρες για να επωφεληθείτε. Ακόμα κι αν βγαίνετε για μια βόλτα μισής ώρας την ημέρα, θα μπορούσατε να δείτε μερικά οφέλη» επισημαίνουν οι ερευνητές. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, την απώλεια της όρεξης, τις κακές συνήθειες ύπνου και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. «Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικής φυσικής ευεξίας, του ύπνου, της όρεξης και των ενεργειακών επιπέδων, βοηθώντας έτσι το άτομο να ανακάμψει από την κατάθλιψη» εξηγεί η Δρ. Sarmila Sinha.

Βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η σωματική υγεία συνδέεται με την ψυχική υγεία. Και η καλή σωματική υγεία βελτιώνει την ψυχική ευεξία, σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη, οι οποίοι συνιστούν – ανεξάρτητα από το βαθμό επικινδυνότητας ή προδιάθεσης – να βρείτε ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε και θέλετε να συμμετέχετε τακτικά. «Γίνετε μέλος σε μια λέσχη χορού ή απλά περπατήστε παρέα με τους φίλους σας» επισημαίνουν. «Αυτές οι ομαδικές δραστηριότητες συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να κάνουν την κατάθλιψη χειρότερη».

Οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας χαμηλής έως υψηλής έντασης λειτουργεί, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το τρέξιμο, η αερόβια άσκηση, ο χορός, η ποδηλασία, η κηπουρική, η yoga, ακόμη και οικιακές δουλειές που περιλαμβάνουν σωματική κίνηση. «Η άσκηση διεγείρει τον εγκέφαλο για να απελευθερώσει νευροχημικά όπως οι ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας, που βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος ή τον πόνο» εξηγούν. Η άσκηση βοηθά επίσης στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες συνδέονται επίσης με συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας.

Ακολουθήστε το στο Google News