Μια σειρά συνεδριών μείωσης του στρες, που περιλαμβάνουν την yoga και τον διαλογισμό, φαίνεται πως ωφέλησε τους ασθενείς με χρόνιο πόνο και κατάθλιψη, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση στο αίσθημα του πόνου, στην διάθεση και τη λειτουργική ικανότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Osteopathic Association. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες της μελέτης (89%) ανέφεραν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον πόνο τους, ενώ το 11% παρέμεινε ουδέτερο.

Yoga για βελτίωση δομής

Ο χρόνιος πόνος είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη διεξήχθη στο Όρεγκον και οι συμμετέχοντες έλαβαν εντατική διδασκαλία στο διαλογισμό και την yoga για το διάστημα οκτώ εβδομάδων. «Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν απογοητευθεί, καθώς ο χρόνιος πόνος δεν επιλύεται πλήρως.

Ωστόσο, η yoga και ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δομής και της λειτουργίας του σώματος, το οποίο υποστηρίζει τη διαδικασία θεραπείας» εξηγεί η Cynthia Marske, ιατρός για την οστεοπάθεια. «Η αντιμετώπιση και η πλήρης ανάρρωση – επούλωση αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα» συμπληρώνει.

Αντιμετώπιση VS επούλωση

«Η πλήρης επούλωση σημαίνει την εξάλειψη των ασθενειών, ενώ η αντιμετώπιση αναφέρεται στο να γίνουμε πιο πλήρεις» εξηγεί η Δρ. Cynthia Marske. «Με τον χρόνιο πόνο, η επούλωση περιλαμβάνει την εκμάθηση του να ζεις με ένα επίπεδο πόνου, που να είναι διαχειρίσιμο, επιτρέποντας καθημερινές δραστηριότητες. Για αυτό, η yoga και ο διαλογισμός μπορεί να είναι πολύ ευεργετικοί».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας και η yoga βελτίωσε τον τρόπο που οι ασθενείς αντιμετώπιζαν τον πόνο, ενισχύοντας την καλή τους διάθεση. «Ο χρόνιος πόνος συμβαδίζει συχνά με την κατάθλιψη», λέει η Δρ. Cynthia Marske. «Ο διαλογισμός και η yoga με γνώμονα την ενσυνειδητότητα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας του ασθενούς και μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνες ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή» καταλήγει.