Τις αντοχές του συστήματος υγείας στην Αττική δοκιμάζει ο κοροναϊός, η οποία παραμένει σταθερά το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Μέρα με τη μέρα πιέζεται όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας αφού αυξάνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Λεκανοπεδίου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ πλησιάζουν τα επίπεδα Απριλίου, προκαλώντας  έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, που βλέπουν να επιδεινώνεται η εικόνα της πανδημίας κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως άλλωστε είπε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία, τον Απρίλιο ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 93.

Αναφορικά με τον αριθμό των κλινών που είναι διαθέσιμες ο κ. Μαγιορκίνης παρέπεμψε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που παρουσιάστηκε σήμερα. Σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας για την Αττική, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζομάνης ανέφερε ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση είπε ο κ. Κοντοζομάνης λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. Ανάλογα με την εξέλιξη θα  αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, είπε.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 98 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.  237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.