Καθιστική ζωή, καταχρήσεις και κακή διατροφή είναι οι σηµαντικότεροι παράγοντες φθοράς του οργανισµού, που οδηγούν στη συχνή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και από µικρές ηλικίες. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και το υπερβολικό άγχος, το πιο φθοροποιό στοιχείο για την ανθρώπινη υγεία, συνθέτει το παζλ των αιτιών που µας µικραίνουν τη ζωή.

Μηδέν άγαν

Τίποτα στην υπερβολή. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή μας και να ρυθμίζει όλες μας τις δραστηριότητες. Στη χώρα μας λατρεύτηκαν το μέτρο και η αρμονία, και η σοφή επιταγή «μην ξεπερνάς τα όρια» αποτελεί την ασφαλέστερη δικλίδα για μια αρμονική και ασφαλή ζωή. Διατροφή, στόχοι ζωής, φιλοδοξίες, κίνηση,  ανάπαυση και στρες πρέπει να κυμαίνονται μέσα σε επιτρεπτά και ανεκτά όρια

Υγιεινός τρόπος διατροφής

Η σωστή διατροφή πρέπει να ακολουθείται από την παιδική ηλικία. Τα περισσότερα εκφυλιστικά νοσήματα, καθώς και πολλές μορφές καρκίνου σχετίζονται με την κακή διατροφή (καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος). Το μυστικό είναι η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων. Ο άνθρωπος ξεκίνησε στη φύση ως φυτοφάγο ον και μετεξελίχθηκε σε παμφάγο. Συνιστάται λοιπόν περιορισμένη κατανάλωση ζωικών τροφών, καθώς και αλατιού και ζάχαρης.

Αποφυγή καθιστικού τρόπου ζωής

Ολα τα επιστημονικά δεδομένα σήμερα συνηγορούν στο ότι η ακινησία και ο  καθιστικός τρόπος ζωής ευθύνονται για τα περισσότερα καρδιαγγειακά και εκφυλιστικά νοσήματα. Κίνηση δεν σημαίνει πάντα οργανωμένη και συστηματική άσκηση. Αρκεί συχνά το περπάτημα και γενικά κάθε δραστηριότητα που βάζει σε κίνηση το σώμα μας. Η οργανωμένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα από νωρίς στη ζωή μας   συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της αρθρίτιδας και άλλων πολλών παθήσεων. Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολή διότι η έντονη και παρατεταμένη άσκηση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπερβολικό στρες

Το άγχος και το στρες είναι συνυφασμένα με την επιβίωση του ανθρώπου και τον  συνόδευε στη ζωή του από καταβολής του. Αυτό σε κάποιον βαθμό είναι επιθυμητό και παραγωγικό. Είναι επιθυμητό γιατί κρατάει τον οργανισμό μας σε εγρήγορση και τον προφυλάσσει από πολλούς κινδύνους, είναι παραγωγικό διότι προωθεί την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό που αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο και την εξέλιξη. Ομως και εδώ πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο διότι η υπερβολή οδηγεί σε γρήγορο κάψιμο των ψυχικών αντοχών του ανθρώπου που τον οδηγούν με τη σειρά τους σε ψυχοφθόρο στρες.

Ανάπαυση και καλός ύπνος

Η ανάπαυση και ο καλός ύπνος είναι για τον οργανισμό μας απαραίτητα, μιας και κατά τη διάρκεια αυτών ο οργανισμός μας αναπληρώνει τη χαμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας ενέργειά του λόγω των καθημερινών δραστηριοτήτων του ενώ παράλληλα επιδιορθώνει και τυχόν φθορές των οργάνων του που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των καθημερινών δραστηριοτήτων του.

ΜΟΤΟ

Διατροφή, στόχοι ζωής, φιλοδοξίες, κίνηση, ανάπαυση και στρες πρέπει να κυμαίνονται μέσα σε επιτρεπτά και ανεκτά όρια

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: