Το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκαλεί ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους, ενώ οι παρενέργειες είναι λιγότερες μεταξύ των ηλικιωμένων, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc., η οποία έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση του εμβολίου.

Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού της Covid-19 θεωρείται σημαντικός παράγοντας στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους και έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας είναι μεγαλύτερη» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα στα ΜΜΕ.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Financial Times έγραψαν νωρίτερα σήμερα ότι το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc. ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID-19. Η εφημερίδα επικαλέστηκε δύο πηγές με γνώση του ευρήματος.

Εξετάσεις ανοσογονικότητας σε υποσύνολο ηλικιωμένων που συμμετέχουν στις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης απηχούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία έδειχναν ότι το εμβόλιο αυτό προκάλεσε «ισχυρές ανοσοαποκρίσεις» σε ομάδα υγιών ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πόρισμα αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς σε κλινική επιθεώρηση, διευκρίνισε η FT, η οποία δεν κατονόμασε το έντυπο.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Δευτέρα ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν είναι ακόμη έτοιμο, αν και ο ίδιος αναμένει την κυκλοφορία του το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ερωτηθείς από το BBC αν ορισμένοι άνθρωποι θα μπορέσουν να εμβολιαστούν από φέτος, ο Χάνκοκ απάντησε: «Δεν το αποκλείω, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία».

«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που όλα πάνε τέλεια, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία ότι θα το κάνουμε αυτό φέτος. Ωστόσο το πρόγραμμα προχωράει καλά, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε εκεί» σημείωσε.

Πάντως η Sun έγραψε την Δευτέρα ότι το προσωπικό νοσοκομείου του Λονδίνου ενημερώθηκε να είναι έτοιμο να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca Plc.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: