Τρεις  λύσεις έθεσε επί τάπητος η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για κουπόνια στους πολίτες για τουριστικά λεωφορεία.

Επιπλέον, η κ. Λινού αναφέρθηκε και στις επιδοτήσεις που πρέπει να δώσει το κράτος στις επιχειρήσεις για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε τα μαγαζιά εστίασης να επιτρέπουν στον κόσμο να κάθεται έξω.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κουπόνια για ταξί ή τουριστικά λεωφορεία, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους. Αν δεν μπορεί να τα ναυλώσει για λόγους διαφάνειας, ή προκηρύξεων ή ενστάσεων, θα μπορούσε να δώσει κουπόνια και να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν ταξί ή τουριστικό λεωφορείο. Πρέπει να έχουμε ανορθόδοξες λύσεις, όπως στον πόλεμο», τόνισε στον Alpha 98,9.

«Επίσης, πρέπει να υπάρχει επιδότηση για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε να τρώνε όλοι έξω. Να υπάρξει αλλαγή των ζωνών που να μπορεί να βάλει ο επιχειρηματίας τραπέζια έξω. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε μεγάλο κέρδος από τη διασπορά μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή επιδότηση στο ηλεκτρικό, για να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα στους χώρους εργασίας, ώστε να μένουν ανοιχτές οι πόρτες και τα παράθυρα».

«Εγώ δεν ανήκω στην επιτροπή για να κάνω τις προτάσεις, τις κάνω δημόσια. Το πιο πιθανό είναι να πάμε σε χειρότερη φάση. Το βασικό είμαστε οι πολίτες και εμείς μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Αν αποφασίσω ότι θα βλέπω μόνο μία οικογένεια μέχρι να περάσει αυτή η κατάσταση, έτσι θα περιορίζαμε τη διασπορά. Ή αν θα παίρνουμε φαγητό από έξω αντί να πηγαίνουμε σε εστιατόριο ή θα φορέσουμε ρούχα χιονιού και θα καθίσουμε έξω. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να ήμαστε μίζεροι», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα:

«Είχαμε δει μια ραγδαία αύξηση την περασμένη εβδομάδα, αυτό εξαρτάται όχι μόνο από τα τεστ, αλλά από τα πρόσωπα στα οποία έγιναν. Δηλαδή αν έγιναν σε ανθρώπους που μπορεί να υπήρχε υποψία ότι είναι θετικοί ή αν έγιναν σε τυχαίο δείγμα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού το δείγμα, γι αυτό ποικίλουν οι δείκτες».

Φοβόμαστε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων

«Σε αυτή τη φάση είμαστε σε έξαρση. Φοβόμαστε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, επειδή μέσα σε 7-8 μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Αν παραμείνουν σε παρόμοιες συνθήκες και δεν αποδώσουν τα μέτρα, μπορεί να δούμε ξανά διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες 7- 8 μέρες», επεσήμανε.

Για την κατάσταση στην επαρχία: «Με ανησυχεί η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Είμαστε επικοινωνούντα δοχεία. Οι άνθρωποι που μένουν στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν στην Αθήνα, ή θα πάνε σε γύρω περιοχές. Δεν είμαστε ένας κλειστός πληθυσμός ή ένα νησί για να παρακολουθούμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Έχουμε διασπορά, είναι γενικευμένη σε όλη τη χώρα, οπότε εξαρτάται από συμπτώσεις και από τον αριθμό των κρουσμάτων για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία».

Για το αν υπάρχει περίπτωση ενός γενικού lockdown: «Οι αποφάσεις της πολιτείας είναι συνδυασμός ιατρών και πολιτικών. Μια πολιτική μπορεί να μην εκφράζει 100% τις απόψεις των επιστημόνων. Υπάρχει η παράμετρος της ψυχολογίας, της οικονομίας και οι κοινωνικές παράμετροι».

Υπάρχει μία δυσαρμονία στην επιτροπή των ειδικών

Για το αν υπάρχει ισορροπία επιστημόνων και πολιτικών: «Οι πολιτικοί βασίζονται σε πληροφορίες της επιστημονικής κοινότητας και όλων των επιστημών. Ιδανικά στην επιτροπή θα πρέπει να είναι όχι μόνο με γιατρούς, αλλά και κοινωνιολόγους και οικονομολόγους, οι οποίοι θα βάζουν τα πράγματα κάτω και μετά η πολιτεία θα πρέπει να ακούει τι θα κάνει. Υπάρχει μια δυσαρμονία στην επιτροπή».

Για το αν η κόπωση του πληθυσμού από τα μέτρα επηρεάζει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μέτρα, η κ. Λινού ανέφερε πως  «επηρεάζει, αλλά η κόπωση προκαλείται και από τις συνθήκες και από την επικοινωνία. Διαφορετικά θα αντιδράσει ένας νέος αν του πει κάτι ο φίλος του ή ένας influencer, διαφορετικά ένας αστυνομικός. Είναι συνάρτηση του τρόπου επικοινωνίας του προβλήματος».

Θα έχουμε εμβόλιο τον Δεκέμβριο

Για το πόσο θα κρατήσει η πανδημία: «Θα έχουμε το εμβόλιο τον Δεκέμβριο, το θέμα είναι αν θα φτάσει στη χώρα μας σε επαρκείς ποσότητες. Οπότε μπορεί να κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι».

Όσον αφορά στη δική της πορεία: «Είμαι 40 χρόνια στη δημόσια υγεία. Αυτό κάνω, τελείωσα την ιατρική, πήγα στο Χάρβαρντ στα 24 μου και δεν έκανα τίποτα άλλο από τη δημόσια υγεία. Μπορώ και επικοινωνώ και με άλλους επιστήμονες και από την άλλη σκέφτομαι και σαν μια απλή νοικοκυρά, που πρέπει να δω τι θα κάνω για την οικογένειά μου».