Θεωρούμε ότι αυτός φταίει για την αύξηση του βάρους μας, ενώ συχνά ανησυχούμε ότι έχει κολλήσει ή -ακόμη χειρότερα- ότι έχει καταστραφεί. Ο λόγος για τον περίφημο μεταβολισμό, για τον οποίο ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας δουμε τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός αναφέρεται στον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες και μετατρέπει αυτό που καταναλώνετε σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση σωματικών λειτουργιών. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι ο αριθμός των θερμίδων που απαιτούνται για να τροφοδοτήσουν τις σωματικές λειτουργίες σε ηρεμία σε περίοδο 24 ωρών. Όταν πολλαπλασιάζετε τον BMR με τον παράγοντα δραστηριότητάς σας (το πόσο γυμνάζεστε και κινείστε), έχετε μια ακριβέστερη εικόνα των θερμίδων που μεταβολίζετε (ή αλλιώς, καίτε) σε καθημερινή βάση. Μπορεί να φαίνεται μια αρκετά απλή λειτουργία, όμως δεν είναι και τόσο.

Ενώ ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές σας. Επομένως, ουσιαστικά εσείς κρατάτε το κλειδί για έναν σταθερό μεταβολισμό. Τα μικρά και συχνά γεύματα, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, ο επαρκής ύπνος και η τακτική γυμναστική είναι βασικές προϋποθέσεις για έναν υψηλό μεταβολισμό.

Ποια είναι η καλύτερη προπόνηση για υψηλό μεταβολισμό;

Τα βάρη (ή αλλιώς οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης) παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, καθώς συνδέονται άμεσα με τη διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Μάλιστα, όταν αυξάνε­ται η μυϊκή σας μάζα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις καύσεις, το σώμα σας ­καίει περισσότερες θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να κάνετε τίποτα. Ειδικά αν σκεφτείτε ότι όσο μεγαλώνετε μειώνεται η μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση ο μεταβολισμός σας, τότε είναι προφανές πόσο σημαντική είναι η μυϊκή ενδυ­νάμωση.

Περισσότερη γυμναστική σημαίνει υψηλότερος μεταβολισμός;

Πιέζοντας τον οργανισμό σας περισσότερο από όσο αντέχει, τον βάζετε σε μία κατάσταση στρες, κάτι το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας και τον μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός σας δε θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δε δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να ξεκουραστεί. Επομένως, καλό είναι να εναλλάσετε τις έντονες προπονήσεις (π.χ. HIIT με βάρη) με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα.