Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού. 

Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο. 

Οι νοσηλείες δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών. Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα έρθει και η αύξηση διασωληνωμένων.  Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.

Ο κ. καθηγητής μίλησε και για το «δυστύχημα του θανάτου» με τον μ.ο. των θανάτων να φτάνει τους 10 ανά ημέρα. 

Οι θάνατοι αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στις μικρότερες ηλικίες, η οποία θα αυξηθεί αν αυξηθούν και οι νοσηλείες. 

Ο καθηγητής έδωσε απάντηση και στα fake news που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε η διασπορά των fake news αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής μάλιστα έδωσε και ορισμένα παραδείγματα.

«Μερικοί είπαν ψευδώς πως η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, ενώ είπαν στη Νέα Υόρκη το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «φοβόμαστε πως αυτά τα fake news θα επηρεάσουν τον κόσμο και όσον αφορά το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε θα έχουμε την επόμενη χρονιά».

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται» κατέληξε ο ίδιος.

Όταν μας παρουσίασαν τα μοντέλα αυτή της εβδομάδα ανησυχήσαμε πάρα πολύ

Ο κ. καθηγητής εξήγησε και γιατί ο κοροναϊός είναι πιο επιθετικός κατά το δεύτερο κύμα.

Ο κ. καθηγητής παρουσίασε μερικά δεδομένα που δίνουν τα πιο διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες στον ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό από τον Μάρτιο μέχρι τώρα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο ιός έχει αλλάξει.

«Ωστόσο κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά/ Τότε δεν το είδαμε γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε μία επιρροή του κλίματος στην τάξη του 20%», ανέφερε ο ίδιος.

Ο καθηγητής ανέφερε πως τους προκάλεσε έκπληξη η αυξημένη θετικότητα του και η αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδα.

«Όταν μαςπαρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανησυχήσαμε πάρα πολύ», είπε ο κ Τσιόδρας προσθέτοντας πως πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα είχαμε και μοριακά δεδομένα όπου δείχνουν πως η επιδημία περιορίστηκαν σε περιοχές που έλαβαν οριζόντια μέτρα.