Το άγχος, ειδικά όταν αντιμετωπίζει κανείς χρόνιο, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική σας υγεία. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, να επηρεάσει την πεπτική σας υγεία, ακόμη και να αποδιοργανώσει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Λόγω των ευρέων επιπτώσεων του στρες στην ευημερία του ατόμου, είναι λογικό να αναρωτιέστε αν το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματική αδιαθεσία, όπως είναι ο πυρετός.

Γίνεται να προκληθεί πυρετός από το άγχος;

Οι έρευνες αναφορικά με την σύνδεση του άγχους και του πυρετού, συγκεκριμένα για έναν τύπο πυρετού που ονομάζεται «ψυχογενής πυρετός», σχηματίζουν ανομοιογενή εικόνα. «Ενώ ο πυρετός είναι σημάδι λοίμωξης ή άλλης ασθένειας, δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός δεδομένων που να αποδεικνύει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του στρες και της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος», δηλώνει ο Δρ. Donald Ford, ιατρός στο Cleveland Clinic.«Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κάποιες φυσιολογικές αλλαγές, όπως το κοκκίνισμα» εξηγεί. «Αλλά αυτό είναι πολύ επιφανειακό, δεν μπορεί να αλλάξει την θερμοκρασία του σώματος» επισημαίνει.

Αν και το άγχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν μπορεί να δημιουργήσει άμεσα άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, μπορεί ακόμα να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν άμεσα πυρετό. «Συγκεκριμένα, το διαρκές άγχος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδυναμώσει ή να αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας» επισημαίνει ο Δρ. Donald Ford. «Τα χαμηλότερα επίπεδα των ορμονών του άγχους μπορεί να σας προστατεύσουν από πολλές ασθένειες» υπογραμμίζει.

Μειώστε το άγχος για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η ανακούφιση από το άγχος και το στρες είναι το κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το χρόνιο στρες προάγει την φλεγμονή καθώς και τις ανισορροπίες στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες μπορεί να καταστείλει την ανοσοαπόκριση στα παιδιά. Οι δραστηριότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας με πιο ωφέλιμο και παραγωγικό τρόπο περιλαμβάνουν τον διαλογισμό, την φυσική άσκηση αλλά και την yoga.

Για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους, μπορείτε να δοκιμάσετε την χρήση αιθέριων ελαίων ή την καύση αρωματικών κεριών. Μερικά αρώματα μάλιστα, είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικά. Μερικές από τις πιο χαλαρωτικές μυρωδιές περιλαμβάνουν την λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το σανταλόξυλο. Η αρωματοθεραπεία, βάσει ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα τον ύπνο σας.