Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τις Pfizer και Biontech, καθώς όπως αναφέρουν το εμβόλιο που κατασκευάζουν φαίνεται να είναι «κατά 90% αποτελεσματικό» στην προστασία από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, που «σαρώνει» όλες τις χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν στοιχεία προηγούμενης λοίμωξης από τον κοροναϊό, με την μελέτη να εξετάζει την αποτελεσματικότητά του όχι μόνο σε υγιείς εθελοντές αλλά και σε εθελοντές που έχουν ήδη μολυνθεί.

Τι έδειξε η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. «Έχουμε φτάσει σε αυτήν την στιγμή ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, με τα ποσοστά μόλυνσης να ξεπερνούν προηγούμενα αρνητικά ρεκόρ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Pfizer ανέφερε ότι η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε αφού 94 εθελοντές στη δοκιμή βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, εξετάζοντας πόσους από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο αντί του ψευδοφαρμάκου (placebo). Οι συμμετέχοντες που ανήκουν στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου, λαμβάνουν ένα ψεύτικο «εμβόλιο», ώστε να μπορούν να συγκριθούν με τις ενδείξεις που πιθανότατα να εμφανίσουν οι συμμετέχοντες της άλλης ομάδας. Η εταιρεία δεν ανέλυσε ακριβώς πόσοι από αυτούς που αρρώστησαν έλαβαν το εμβόλιο. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90% συνεπάγεται ότι λιγότερο από οκτώ συμμετέχοντες από τους 94 που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό είχαν λάβει το εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε δύο λήψεις, με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει σημειωθεί κάτι που να προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου.

Συνεχίζονται οι δοκιμές προς επιβεβαίωση

Ανεξάρτητοι επιστήμονες, όπως αναφέρουν οι New York Times, προειδοποιούν και συνιστούν προσοχή καθώς πρόκειται για πρωταρχικά αποτελέσματα, πριν συλλεχθούν δεδομένα για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ωστόσο, η εξέλιξη καθιστά την Pfizer την πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα κατά την Φάση 3 των κλινικών δοκιμών εμβολίου, οδηγώντας την στην «κορυφή» του αγώνα δρόμου για την δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές ούτε έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90% ξεπερνά κατά πολύ το 50% της αποτελεσματικότητας που απαιτείται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Για να επιβεβαιώσει το ποσοστό αποτελεσματικότητάς της, η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη δοκιμή έως ότου βρεθούν 164 περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόλις 94 κρούσματα, με τους 39.000 συμμετέχοντες από τους συνολικά 44.000 να έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Για να εξοικονομήσουν χρόνο, οι εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν το εμβόλιο προτού να γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητά του. Τώρα αναμένεται η παραγωγή έως και 50 εκατομμύρια δόσεων ή δόσεων που είναι αρκετές για την προστασία 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, φέτος. Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να παράγει έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2021.