Το κοινό κρυολόγημα είναι κάτι που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους κάθε φθινόπωρο. Ωστόσο, ολοένα και αυξάνονται τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα κρυολογήματα που αντιμετωπίσατε στο παρελθόν ενδεχομένως να σας προστατεύσουν σε ένα βαθμό από την αναπνευστική λοίμωξη Covid-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Φυσική ανοσία και κρυολόγημα

Η μελέτη που συντάχθηκε από ειδικούς μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio, υποστηρίζει επίσης ότι η ανοσία στη Covid-19 είναι πιθανό να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, προωθεί την παραγωγή κυττάρων μνήμης Β, μακροχρόνιων ανοσοκυττάρων που ανιχνεύουν παθογόνα, δημιουργούν αντισώματα για να τα καταστρέψουν και  τα θυμούνται μελλοντικά. Την επόμενη φορά που το παθογόνο θα προσπαθήσει να εισέλθει στο σώμα, αυτά τα κύτταρα μνήμης Β μπορούν να δράσουν ακόμη πιο γρήγορα για να εξαλείψουν τη μόλυνση πριν ακόμα να ξεκινήσει.

Επισημαίνεται ταυτόχρονα, η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα των κυττάρων Β της μνήμης, που σημαίνει ότι τα κύτταρα Β, που κάποτε επιτέθηκαν σε άλλους κοροναϊούς, όπως εκείνος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, φάνηκαν επίσης να αναγνωρίζουν το SARS-CoV-2, δηλαδή τον νέο κοροναϊό.

Προστατεύουν τα προϋπάρχοντα αντισώματα;

Νέα επιστημονική μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science,  αναφέρει ότι ανακαλύφθηκε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, νεαρής ηλικίας, που διαθέτουν μια σχετική φυσική ανοσία, ακόμα και αν δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον νέο φονικό ιό και δεν βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19.

Αυτή η λεγόμενη, από τους ερευνητές, «φυσική ανοσία» αποδίδεται σε προϋπάρχοντα αντισώματα, τα οποία ο οργανισμός έχει δημιουργήσει κατά την διάρκεια προηγούμενων λοιμώξεων με συγγενικούς και συγκριτικά πιο ακίνδυνους κοροναϊούς, όπως είναι αυτός του κοινού κρυολογήματος.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα προϋπάρχοντα αντισώματα, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια λοιμώξεων από συγγενικούς ιούς, δεν διασφαλίζουν την πλήρη προστασία από τον νέο κοροναϊό, φαίνεται να μειώνουν όμως την μεταδοτικότητά του αλλά και να μετριάζονται τα συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης.