Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον κοροναϊό εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα εκτενή μελέτη.

Σύμφωνα με την μελέτη, βάσει δημοσιεύματος του BBC, οι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα του ιού SARS-CoV-2 στον οργανισμό τους σχετικά νωρίς στην πορεία της νόσου COVID-19 και ο «ζωντανός» ιός, ικανός να αναπαραχθεί, εντοπίζεται έως και εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το πόσο μεταδοτικός μπορεί να είναι ένας ασθενής, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο βιώσιμο ιό (δηλαδή ιό που μπορεί να αναπαραχθεί) μεταφέρει, αλλά και της ολικής ποσότητας του ιού που έχει στο σώμα του.

Πότε είναι πιο μεταδοτικοί

Βάσει ορισμένων στοιχείων, οι ασθενείς με κοροναϊό είναι πιο μεταδοτικοί πριν εμφανίσουν τα συμπτώματα, καθώς και την πρώτη βδομάδα αφότου τα εμφανίσουν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 79 παγκόσμιες μελέτες για την COVID-19, στις οποίες συμμετείχαν συμπτωματικά άτομα σε νοσοκομεία που είχαν ήδη βρεθεί θετικά για τον κοροναϊό.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να αντιγράψουν βιώσιμο ιό από δείγματα λαιμού που ελήφθησαν έως και εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως η ποσότητα των ιικών σωματιδίων RNA (θραύσματα γενετικού υλικού από τον ιό) στα δείγματα λαιμού των ασθενών κορυφώθηκε τη στιγμή που ξεκίνησαν τα συμπτώματα ή εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Στο μεταξύ, ανενεργά θραύσματα ιικού RNA βρέθηκαν ακόμη σε δείγματα μύτης και λαιμού κατά μέσο όρο έως και 17 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αλλά οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, παρά την επίμονη παρουσία αυτών των θραυσμάτων, καθώς δεν βρέθηκε βιώσιμος αναπαραγωγικός ιός πέραν των εννέα ημερών, ήταν απίθανο η πλειονότητα των ασθενών να ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικοί πέρα από αυτό το σημείο (δηλαδή μετά τις πρώτες εννέα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων).

Μεταδοτικοί και πριν τα συμπτώματα;

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν εξέτασε ασυμπτωματικά άτομα, αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί προτού καν εμφανίσουν συμπτώματα και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως και για τουλάχιστον 10 ημέρες εάν έχουν συμπτώματα κοροναϊού.