Ακόμη κι όταν οι συνθήκες το καθιστούν δύσκολο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε χαρούμενοι. Μια βόλτα για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς μας, το φως του ήλιου, η γυμναστική, το γέλιο και μια συζήτηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι αρκετά μερικές φορές ώστε να νιώσουμε καλύτερα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή μας, η οποία επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος και το δέρμα μας μέχρι την ενέργειά μας και την ψυχολογία μας.

Πώς η διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχολογία μας

Η σεροτονίνη φαίνεται να δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης, ενώ παράλληλα ενισχύει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση. Σχετική έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά, καθώς και ότι αυτή η χημική ουσία συνδέεται συνήθως με θετικά συναισθήματα. Για τη σύνθεση της σεροτονίνης είναι απαραίτητη η τρυπτοφάνη, επομένως ένας φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας είναι μέσω της κατανάλωσης τροφών με τρυπτοφάνη.

Οι τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

Φυσικά, δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που αυτόματα μας κάνουν χαρούμενους. Υπάρχουν όμως τροφές που φαίνεται να ενισχύουν την ψυχολογία μας.

*Αυγά

Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα τρυπτοφάνης, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα οι κρόκοι είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, ενώ παράλληλα περιέχουν τυροσίνη, χολίνη και βιοτίνη.

*Τυρί

Το τυρί και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα) είναι εξαιρετικές πηγές τρυπτοφάνης.

*Τόφου

Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης και είναι χρήσιμα ειδικά στους χορτοφάγους και τους vegans. Επίσης, το τόφου είναι εξαιρετικά πλούσια σε ασβέστιο.

*Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε τρυπτοφάνη, αλλά τα οφέλη του δεν περιορίζονται σε αυτό. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων, επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση και ενισχύουν τη μνήμη.

*Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, όλα αυτά μας βοηθούν να ενισχύσουμε τη γνωστική λειτουργία και την ψυχολογία μας. Το μόνο που μένει είναι να βρούμε τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς.

*Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, έχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μάλιστα, είναι μια καλή επιλογή και για όσους προσέχουν το βάρος τους.

*Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη και είναι καλή πηγή μαγνησίου. Οι δύο αυτές ιδιότητές τους μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή μας και να μας βοηθήσουν να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο.