Το παιδικό εμβόλιο της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR II) έχει θεωρηθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ότι μπορεί να μας προστατεύσει από την σφοδρότητα του νέου κοροναϊού. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο mBio, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι ερευνητές φέρνουν στο φως νέες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την αρχική υπόθεση.

Το εμβόλιο «προστατεύει» από την σφοδρότητα της Covid-19

Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα, ότι τα επίπεδα αντισωμάτων IgG παρωτίτιδας συσχετίζονται αντιστρόφως με τη σοβαρότητα της αναπνευστικής λοίμωξης της Covid-19, σε ασθενείς που ανέρρωσαν και είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR II. Το εμβόλιο MMR II περιέχει το στέλεχος της ιλαράς, το στέλεχος της παρωτίτιδας (επίπεδο Β) και το στέλεχος της ερυθράς.

«Βρήκαμε μια στατιστικά σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων των αντισωμάτων της παρωτίτιδας και της σοβαρότητας της Covid-19 σε άτομα κάτω των 42 ετών, που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας μελέτης Jeffrey E. Gold, πρόεδρος του World Organization, στο Watkinsville της Georgia.

«Αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από μελέτες που υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας προστατεύει από τον νέο κοροναϊό. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων από τους ενήλικες, καθώς και πολύ χαμηλότερο ποσοστό θανάτου.  Η πλειοψηφία των παιδιών κάνει το πρώτο εμβόλιο MMR περίπου 12 έως 15 μηνών και το δεύτερο από 4 έως 6 ετών» επισημαίνει.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τα υποκείμενα της μελέτης σε δύο ομάδες. Η ομάδα MMR II αποτελούνταν από συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν κυρίως αντισώματα από το εμβόλιο MMR IΙ ενώ η συγκριτική ομάδα διέθετε αντισώματα από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων ασθενειών ιλαράς, παρωτίτιδας και / ή ερυθράς, όχι όμως από το εμβόλιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των αντισωμάτων παρωτίτιδας και της σοβαρότητας της Covid-19 εντός της ομάδας MMR II.

«Αυτή είναι η πρώτη ανοσολογική μελέτη για την αξιολόγηση της σχέσης του εμβολίου MMR ΙΙ και της Covid-19. Η στατιστικά σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των αντισωμάτων παρωτίτιδας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της νόσου υποδεικνύει μια σχέση, η οποία σαφώς χρήζει μελέτης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συν- συγγραφέας David J. Hurley, καθηγητής και μοριακός μικροβιολόγος στο University of Georgia.

«Το εμβόλιο της ιλαράς- ερυθράς – παρωτίτιδας θεωρείται ένα ασφαλές εμβόλιο με πολύ λίγες παρενέργειες. Εάν έχει το πολυπόθητο όφελος της πρόληψης της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός της μείωσης της σοβαρότητας της Covid-19 ή ενός συνδυασμού οποιουδήποτε ή όλων αυτών, ισοδυναμεί με μια παρέμβαση με πολύ χαμηλό κίνδυνο» καταλήγει.