Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι ραγδαίοι και είναι λογικό μερικές φορές να αισθανόμαστε εξαντλημένοι. Όμως, όταν αισθάνεστε εξουθενωμένοι στη μέση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι φυσικό να αναρωτιέστε εάν η κούραση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, Covid-19.

Ενώ στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κούραση καταγράφεται ως επίσημο σύμπτωμα του κοροναϊού, η κόπωση δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε τον ιό, επισημαίνει ο Δρ. Amesh Adalja, ερευνητής από το Johns Hopkins Center for Health Security. Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιλαμβάνει στα συμπτώματα της Covid-19 την καταβολή.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η κόπωση σας οφείλεται στην Covid-19; Οι ερευνητές επισημαίνουν..

Πόσο συχνά εμφανίζεται η κούραση σε περιπτώσεις Covid-19;

Είναι πολύ συνηθισμένη, αναφέρει ο Δρ. Amesh Adalja αλλά η κόπωση είναι κοινό σύμπτωμα με τις περισσότερες ιογενείς ασθένειες.

«Έχει να κάνει με ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν δέχεται επίθεση», εξηγεί ο Δρ. Richard Watkins, ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Akron του Οχάιο και καθηγητής ιατρικής στο Northeast Ohio Medical University.

Αυτές οι κυτοκίνες σηματοδοτούν ότι έχει φτάσει η στιγμή να δράσει το ανοσοποιητικό σας ώστε να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, αλλά το επακόλουθο είναι ότι μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της έντονης κόπωσης. Σε τελική ανάλυση, το σώμα σας εστιάζει στην καταπολέμηση ενός «εισβολέα», ακόμα κι αν δεν το βλέπουμε.

Όσον αφορά την κόπωση λόγω της Covid-19 συγκεκριμένα, έκθεση του Φεβρουαρίου που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναλύοντας 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Κίνα, αναφέρει ότι η κόπωση ήταν το τρίτο πιο συχνό σύμπτωμα του COVID-19 με το 38,1% των ατόμων να αναφέρουν το σύμπτωμα. Τα μόνα δύο πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν ο πυρετός (87,9%) και ο ξηρός βήχας (67,7%).

Πώς θα ξέρω ότι οφείλεται στην Covid-19;

Σε γενικές γραμμές, ο Δρ. Amesh Adalja αναφέρει ότι πρέπει να έχετε και άλλα συμπτώματα. «Συνήθως θα έχετε κάποια συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους ή πονόλαιμο, ακόμα κι αν πρόκειται για ήπιας έντασης. Συνήθως δεν είναι κόπωση από μόνη της» επισημαίνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αισθανθείτε κούραση εξαιτίας της Covid-19, απλά δεν είναι συνηθισμένο.

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, ο Δρ. Amesh Adalja συνιστά να κοιτάξετε το αίσθημα κόπωσης ως μέρος της εικόνας της συνολικής σας υγείας. «Πρέπει να σκεφτείτε γιατί αισθάνεστε κουρασμένοι» επισημαίνει. «Κάνατε μια σκληρή προπόνηση; Δεν κοιμηθήκατε καλά; Και φυσικά η τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό σας είναι πάντα μια επιλογή, εφόσον δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία της κούρασής σας» συμπληρώνει.

Πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε;

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς αυτό αποτελεί τυπικό μέρος των λοιμώξεων. «Στην πραγματικότητα» λέει ο Δρ. Richard Watkins «απλά πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στην ξεκούρασή μας».

Για αυτό είναι σημαντικό να χαλαρώσετε, «ρίχνοντας» τους ρυθμούς και αφαιρώντας κάποιες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, από το πρόγραμμά σας για κάποιες μέρες, μέχρι τουλάχιστον να αισθανθείτε καλύτερα.

Δυστυχώς, η κόπωση που οφείλεται στην Covid-19 μπορεί να παραμείνει, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μελέτη, σύμφωνα με την οποία το 52% των 128 θετικών σε Covid-19 ασθενών είχαν «επίμονη κόπωση» εβδομάδες μετά τη διάγνωση, με την κούραση να παραμένει ανεξάρτητα από την σοβαρότητα της περίπτωσης.