Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσουν την έγκρισή του για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα εγκρίνει ένα εμβόλιο για την Covid-19.

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Στις 7 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια

Άτομα με γνώση της διαδικασίας δήλωσαν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου, με τα βρετανικά νοσοκομεία να ειδοποιούνται σχετικά, καθώς οι υγειονομικοί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος με δύο δόσεις.

Τα εμβόλια θα εγκρίνονταν κανονικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έγκριση σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Θέμα ημερών η σφραγίδα της ΕΕ στα σκευάσματα

Τα εμβόλια της COVID-19 είναι εδώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένει, εντός των ημερών, την πρώτη αίτηση επείγουσας έγκρισής τους, ώστε να είναι δυνατή η διάθεσή τους και στην Ευρώπη. Ο οργανισμός, ωστόσο, δεν κατονόμασε ποια φαρμακοβιομηχανία θα καταθέσει πρώτη το σχετικό αίτημα.

Παρά την επικρατούσα αισιοδοξία για την προσέγγιση του τέλους της πανδημίας, η Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τόνισε χθες ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς να δεσμεύεται για χαλάρωσή τους κατά την εορταστική περίοδο, εκτός της δυνατότητας συνάθροισης δέκα ατόμων.