Η φυσική δραστηριότητα προάγει το αίσθημα της ευτυχίας και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας. Ερευνητές από το Karlsruhe Institute of Technology (KIT) και το Central Institute of Mental Health (CIMH) στο Μάνχαϊμ μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.  Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευεξία.

Καθημερινές δραστηριότητες για.. εγρήγορση και φυσική ενέργεια

Η άσκηση ενισχύει τη σωματική ευεξία και την ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι επιδράσεις απλών δραστηριοτήτων, που κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, το περπάτημα ή η μετάβαση στο σταθμό του μετρό, στην ψυχική υγεία ενός ατόμου δεν έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής.

«Η αναρρίχηση των σκαλοπατιών κάθε μέρα μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ότι έχουμε ξυπνήσει κι ότι είμαστε γεμάτοι ενέργεια. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την ευημερία, δίχως όμως να έχουμε εξερευνήσει αυτήν την δυναμική» επισημαίνουν οι επικεφαλής ερευνητές Δρ. Markus Reichert και ο Δρ. Urs Braun.

«Για την έρευνά μας συνδυάσαμε πρόσφατα διάφορες ερευνητικές μεθόδους στην καθημερινή ζωή και στο εργαστήριο. Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη εκδήλωσαν έντονη εγρήγορση και ακόμη περισσότερη ενέργεια αμέσως μετά την δραστηριότητα» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Η εγρήγορση και η ενέργεια αποδείχθηκαν σημαντικά συστατικά της ευεξίας και της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων» συμπληρώνουν.

Μην ξεχνάτε τα.. «καύσιμά» σας

Μερικές, ακόμα, αλλαγές που μπορείτε να υιοθετήσετε καθημερινά για να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειά σας, περιλαμβάνουν:

*Πιείτε περισσότερο νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήπιας μορφής αφυδάτωση, δίχως να το συνειδητοποιούν, ακριβώς επειδή μπορεί να αμελήσουν το νερό τους. Μπορείτε ωστόσο, να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νερού, κρατώντας δίπλα σας ένα γεμάτο μπουκάλι με δροσερό νερό, που θα λειτουργεί ως υπενθύμιση.

Ένα εξίσου γρήγορο «κόλπο» είναι να βρέξετε τα χέρια και το πρόσωπό σας με κρύο νερό, καθώς αυτό μπορεί να σας ενισχύσει το αίσθημα εγρήγορσης, βοηθώντας σας να ξεπεράσετε την νωχελικότητα.

*Μην θυσιάζετε τον ύπνο σας

Είναι λογικό να μην ξεκουραστείτε πλήρως με λίγες ώρες ύπνου. Εάν κοιμάστε συχνά λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, τότε είναι πιθανόν να έχετε εξαντληθεί. Πέραν της κόπωσης, οι λιγοστές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων.
  • Αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.
  • Μειωμένη συγκέντρωση, μνήμη και πεσμένη διάθεση.

Είναι σημαντικό να μην κοιμάστε ελάχιστα αλλά και να μην ξεπερνάτε τις εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, διότι αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και πονοκεφάλων.

*Μην παραλείπετε το πρωινό

Εάν το πρωί τρώτε κάτι γρήγορα ή χειρότερα δεν τρώτε πρωινό, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε ξανά. Θα ήταν καλό να αποφύγετε τους υδατάνθρακες το πρωί, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με την πτώση των επιπέδων να προκαλεί με την σειρά της έντονη υπνηλία.

Δοκιμάστε να έχετε σε κάθε γεύμα σας πρωτεΐνη και φροντίστε ώστε τα σνακ να εξισορροπούν την ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Αυτό διότι η πρωτεΐνη αποτρέπει τις απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που ενισχύει την εγρήγορση.