Αν νιώθετε διαρκώς κουρασμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, σίγουρα δεν είστε η μόνη. Ας δούμε όμως πού οφείλεται αυτή η κούραση και τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να την αντιμετωπίσετε.

Πού οφείλεται η κούραση;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη, ειδικά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Τότε συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές σε σχεδόν κάθε σύστημα του σώματός σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας λειτουργεί σκληρά, αλλά ειδικά στο πρώτο τρίμηνο καταβάλλει έξτρα προσπάθεια. Τότε σχηματίζονται τα κύρια όργανα του μωρού σας και ο πλακούντας, το σύστημα υποστήριξης της ζωής του μωρού σας, αρχίζει να μεγαλώνει.

Τα επίπεδα ορμονών και ο μεταβολισμός σας αλλάζουν γρήγορα, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση τείνουν να μειώνονται.

Επίσης, εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε μπρούμυτα ή ανάσκελα, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε στο πλάι, γεγονός που μπορεί να υποβαθμίσει τον ύπνο σας.

Όλα αυτά συντελούν στον να αισθάνεστε διαρκώς κόπωση.

Πρέπει να ανησυχήσετε;

Η κούραση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί μερικές φορές να μαρτυρούν ότι έχετε πολύ χαμηλό σίδηρο (αναιμία), ένα φαινόμενο αρκετά συχνό κατά την εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας δώσει σχετικές συμβουλές.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την κούραση

*Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Αυτήν την περίοδο η διατροφή σας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Επομένως, αξίζει να κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια να τρέφεστε υγιεινά. Επίσης απαραίτητο είναι να έχετε θρεπτικά σνακ, ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου και κατ’ επέκταση τα επίπεδα ενέργειά σας σταθερά.

Μερικές ιδέες για υγιεινά σνακ:

  • Κράκερς και τυρί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Φάτε μερικές φέτες τυριού με κράκερ ολικής άλεσης.
  • Ξηροί καρποί. Ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς είναι πάντα βολικό, αφού μεταφέρεται εύκολα παντού, ενώ οι ξηροί καρποί είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να επιλέξετε.
  • Στικς λαχανικών. Θρεπτικά, τραγανά και χορταστικά, τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Κόψτε καρότα και αγγούρια σε στικς, ενώ για έξτρα γεύση μπορείτε να φτιάξετε ένα ελαφρύ dip γιαουρτιού, ανακατεύοντας στο μίξερ γιαούρτι με πιπεριές. Μια άλλη εναλλακτική είναι το τυρί cottage, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη.
  • Φρέσκα φρούτα. Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, τα εποχιακά φρούτα είναι το τέλειο σνακ και ιδανικό συνοδευτικό για το γιαούρτι σας.
  • Βραστά αυγά. Ξεκινήστε δυναμικά την ημέρα σας με αυγά, ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σας.

*Ξεκουραστείτε

Φροντίστε να περιορίσετε τις δουλειές που κάνετε στο σπίτι και γενικά να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία. Εστιάστε στο να κοιμάστε επαρκώς ώστε να ξεκουράζονται το σώμα και το μυαλό σας.

Μερικές συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα:

-Περιορίστε τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα

Ενώ πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να τα αποφύγετε προτού ξαπλώσετε για ύπνο, ώστε να περιορίσετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα.

-Αξιοποιήστε τα μαξιλάρια

Μετά από 20 εβδομάδες κύησης, οι γιατροί προτείνουν να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά μόνο για να επιτρέψετε την καλύτερη ροή αίματος στο έμβρυο, στη μήτρα και στα νεφρά σας. Αυτό σημαίνει ότι το να νιώθετε άνετα όταν ξαπλώνετε είναι μάλλον δύσκολο στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να σας στηρίξουν, ένα κάτω από το γόνατό σας και ένα άλλο κάτω από την κοιλιά σας, ή επενδύστε σε ένα ειδικό (πολύ μακρύ) μαξιλάρι εγκυμοσύνης. Μπορείτε επίσης να χτίσετε έναν μικρό «τοίχο» με μερικά κανονικά μαξιλάρια, να γυρίσετε στο πλάι και να ακουμπήσετε το ένα πόδι σας πάνω σε ένα από αυτά.

-Αποφύγετε τις καούρες

Το αίσθημα καύσου στο στομάχι -ή κοινώς οι καούρες- συνήθως αυξάνονται κατά τις βραδινές ώρες, αφού οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους μυς που κρατούν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι. Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη εξαιτίας της πίεσης που θα ασκεί το μωρό στο στομάχι σας. Για να περιορίσετε τις καούρες αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον για δύο ώρες προτού ξαπλώσετε και φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, αποφύγετε τις λιπαρές, τις όξινες και τις πικάντικες τροφές, οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν καούρες.

-Κινηθείτε

Ακόμη και ένας περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας και να αποφύγετε τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια σας. Απλά αποφύγετε τη σωματική άσκηση προτού ξαπλώσετε για ύπνο (κινηθείτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν), επειδή η γυμναστική απελευθερώνει αδρεναλίνη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε.