Ο κοροναϊός αποτελεί έναν τύπο ιού που μπορεί να προσβάλει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα, προκαλώντας την αναπνευστική ασθένεια της Covid-19. Το 2019 ένας νέος κοροναϊός, γνωστός και ως SARS-CoV-2 εμφανίστηκε στη Wuhan της Κίνας και γρήγορα κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πανδημία είναι γεγονός και ενώ αυτήν την στιγμή βιώνουμε το δεύτερο της κύμα, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για την εύρεση νέων δεδομένων, που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ασφαλούς εμβολίου όπως και μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης του κοροναϊού;

Όπως και με τους περισσότερους ιούς, η περίοδος επώασης του SARS-CoV-2 μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, διαφέρει δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της στιγμής που προσβάλλεται κανείς από τον νέο ιό και της στιγμής που εμφανίζει συμπτώματα.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η περίοδος επώασης για τον νέο κορανοϊό κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 14 ημερών μετά την έκθεση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση περισσότερο από το 97 τοις εκατό των ατόμων που προσβάλλονται από SARS-CoV-2 εμφανίζουν συμπτώματα εντός 11,5 ημερών από την έκθεση.

Η μέση περίοδος επώασης φαίνεται να είναι περίπου οι πέντε ημέρες, με τις εκτιμήσεις αυτές να ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς μαθαίνουμε περισσότερο για τον νέο κοροναϊό. Αρκετοί ασθενείς, που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματα αρχικά ήταν ήπια και σταδιακά επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Προσυμπτωματικός ή ασυμπτωματικός;

Ο κοροναϊός φαίνεται να εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο, παρόλο που προέρχεται από ζώα, μέσω της στενής επαφής ή από σταγονίδια του βήχα, του φτερνίσματός ή και της ομιλίας ενός ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μεταδίδει τον κοροναϊό ακόμα και στην ασυμπτωματική ή την προσυμπτωματική φάση.

Ο όρος ασυμπτωματικός «περιγράφει ένα άτομο, που δεν έχει συμπτώματα αλλά έχει μολυνθεί από τον ιό», εξηγεί η Jennifer Lighter, επιδημιολόγος στο NYU Langone Health. «Κατά την προσυμπτωματική φάση, ένας ασθενής έχει μολυνθεί και μεταδίδει τον ιό, χωρίς ακόμα να έχει εμφανίσει συμπτώματα» τονίζει.

Αυτή η διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στους ασθενείς με COVID-19 ακόμα και 14 ημέρες μετά την έκθεσή τους. Κατά συνέπεια, ο όρος «ασυμπτωματικός» δεν σχετίζεται με τον χρόνο, εν αντιθέσει με τον «προσυμπτωματικό».

Πώς θα προστατευτείτε

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας αλλά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από τον νέο κοροναϊό είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Μερικά ακόμα μέτρα που μπορείτε να λάβετε, περιλαμβάνουν:

  • Συχνό πλύσιμο χεριών: Πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο σαπούνι και νερό. Αν δεν είναι δυνατό τρίψτε τα με αντισηπτικό χεριών.
  • Απολύμανση επιφανειών: Είναι σημαντικό να απολυμαίνετε όλα τα αντικείμενα που μπορεί να αγγίζονται συχνά και από πολλούς, όπως τα πόμολα, τα πληκτρολόγια, τα κουμπιά του ασανσέρ.
  • Προσοχή: Θα ήταν καλό να είστε προσεκτικοί και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, την μύτη ή τα μάτια σας, όπως επίσης και το μπροστά μέρος της μάσκας, διότι θεωρείται μολυσμένο.