Το να βάλετε στόχο να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας βάσει αυτού του στόχου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, η απώλεια βάρους είναι μια απαιτητική διαδικασία που έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το τι τρώτε. Η ψυχολογία σας και ο τρόπος σκέψης σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές σας επιλογές και την ικανότητά σας να χάνετε βάρος.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν θετική στάση ήταν πιο πιθανό να καταφέρουν να χάσουν βάρος, αφού η προσέγγισή τους αυτή τους έκανε να επιστρέφουν στις υγιεινές τους συνήθειες μετά από μικρά ατοπήματα, όπως η υπερφαγία ή η παράλειψη μιας προπόνησης.

Τι γίνεται όμως όταν η ψυχολογία σας στέκεται εμπόδιο στο αδυνάτισμα;

Η έρευνα από τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία της παχυσαρκίας υποδηλώνει ότι η τροποποίηση των σκέψεων μπορεί να ενισχύσει τη διαχείριση βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο βήμα είναι η αυτο-παρακολούθηση των σκέψεων. Μπορεί να είναι μια πρόκληση στην αρχή αλλά με την πάροδο του χρόνου οι γνώσεις που προκύπτουν από αυτήν την παρακολούθηση μπορεί να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Δοκιμάστε λοιπόν να καταγράψετε τις αρνητικές σας σκέψεις μετά από την υπερκατανάλωσης τροφής ή μετά από μια μικρή αύξηση βάρους, προκειμένου να εντοπίσετε τις σκέψεις που είναι ανακριβείς ή μη χρήσιμες και να τις αντικαταστήσετε με πιο χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, αντί να σκεφτείτε ότι είστε αποτυχημένοι επειδή φάγατε παραπάνω, σκεφτείτε ότι μπορείτε να αναλάβετε δράση τώρα για να αποτρέψετε επιπλέον αύξηση του βάρους σας. Αλλάξτε φράσεις όπως «είμαι τόσο χοντρή» με ενθαρρυντικά μηνύματα όπως «το σώμα μου είναι δυνατό» και «είμαι αρκετή» για να δώσετε στον εαυτό σας την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια

Η θετική στάση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι αναποδιές και τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες συνήθειες διατροφής και άσκησης. Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα.

Ενώ δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και την εμφάνισή σας, αν η εικόνα που έχετε για το σώμα σας είναι υπερβολικά αρνητική, αυτό μπορεί να σαμποτάρει το αδυνάτισμά σας και να σας αποθαρρύνει από το να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.