Αν θέλουμε η μέρα μας να κυλήσει γαλήνια χωρίς τις εξαντλητικές εκρήξεις της αδρεναλίνης, τότε μπορούμε να κάνουμε μια μικρή προετοιμασία. Υπάρχουν κάποια βήματα που αν τα εφαρμόσουμε θα μειώσουμε τον σωματικό και ψυχικό φόρτο, θα αισθανθούμε καλύτερα και θα αποδώσουμε καλύτερα.

Ξυπνάμε το σώμα με διατάσεις

Ενα μυστικό για να παραμείνουμε χαλαροί μετά τον βραδινό ύπνο είναι πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι να ξυπνήσουμε και το σώμα μας με κάποιες διατάσεις. Δεν σηκωνόμαστε λοιπόν απότομα, δεν αιφνιδιάζουμε τις αρθρώσεις μας, αντίθετα βοηθάμε τους μυς μας να χαλαρώσουν και να ανακτήσουν την ελαστικότητά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μύες, ιδιαίτερα στον αυχένα και στους ώμους αποτελούν συνήθεις… στόχους του στρες.

* Καθώς είμαστε ξαπλωμένοι λοιπόν τεντώνουμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι μας και στη συνέχεια στα πλάγια του κορμού μας νιώθοντας την πλάτη μας να ξεμουδιάζει. Στη συνέχεια φέρνουμε τα πόδια μας με τα γόνατα λυγισμένα πάνω στο στήθος αγκαλιάζοντάς τα με τα χέρια μας. Και μένουμε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα.

* Σιγά-σιγά παίρνουμε καθιστή θέση στο κρεβάτι και κάνουμε 10 περιστροφές των ώμων προς τα εμπρός και άλλες 10 προς τα πίσω. Κατόπιν χαμηλώνουμε το σαγόνι προς το στήθος και στη συνέχεια χαλαρώνουμε το στήθος προς το στομάχι, αφήνοντας τη σπονδυλική στήλη να γείρει προς τα εμπρός. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση μετρώντας αργά μέχρι το 10. Τέλος, γέρνουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά και το αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε την κίνηση άλλη μια φορά γέρνοντάς το από την αντίθετη πλευρά.

Ας μην πιούμε καφέ

Ο καφές συνήθως μας τονώνει και μας δίνει ενέργεια να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Ο καφές όμως και το στρες συχνά πάνε χέρι-χέρι. Ετσι όταν κάποιος έχει πολύ στρες και τείνει να καταναλώνει πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα ενδέχεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του να επιδεινωθεί εξαιτίας της καφεΐνης, η οποία είναι διεγερτική.

Οταν λοιπόν περνάμε μια περίοδο με αυξημένο στρες, μπορούμε να πιούμε αντί για καφέ ένα άλλο ρόφημα, όπως πράσινο τσάι ή μέντα που τονώνουν την ενεργητικότητα και χαρίζουν πνευματική διαύγεια.

Εναλλακτικά μπορούμε να πιούμε έναν ευεργετικό χυμό, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια ωραία ιδέα είναι να χτυπήσουμε στο μπλέντερ ένα αγγούρι, ένα καρότο και ένα μήλο. Ή ένα ακτινίδιο, μία μπανάνα και ένα ώριμο αχλάδι.

Επιλέγουμε το ιδανικό σνακ

Το στρες μάς στέλνει συχνά στο ψυγείο. Αν, ωστόσο, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, όπως είναι οι ξηροί καρποί (ανάλατοι κατά προτίμηση), που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα με χαλαρωτικές ιδιότητες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, γιατί οι υδατάνθρακές τους απορροφούνται αργά από τον οργανισμό, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα και γλυκά τρόφιμα, η κατανάλωση των οποίων οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες κουράζουν τον οργανισμό και δημιουργούν εκνευρισμό και στρες.

Εκτονώνουμε το στρες περπατώντας

Ενας περίπατος με ζωηρό ρυθμό έστω και για 30 λεπτά βοηθά στην αποφόρτιση από το στρες και στην έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών. Θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ηρεμία.

Μάλιστα μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδά τους όχι μόνο με την άσκηση, αλλά και με το γέλιο. Επιπλέον, ο καθαρός αέρας βοηθά το μυαλό μας να αδειάσει από δυσάρεστες σκέψεις και αγχωτικές έγνοιες.

Το γεύμα της ηρεμίας

Πρώτα από όλα αποφεύγουμε να γευματίσουμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ενώ παράλληλα δουλεύουμε, επειδή το σώμα μας παραμένει σε ένταση. Το μεσημεριανό μας συνιστάται να είναι ισορροπημένο.

Μπορεί να περιέχει ζυμαρικά ή δημητριακά ολικής άλεσης σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Το συγκεκριμένο αμινοξύ οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευχαρίστησης».

Επιπλέον το γεύμα μας πρέπει να συνοδεύεται από μια σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία περιέχουν μαγνήσιο που μεταξύ άλλων συμβάλλει στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων.

Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια

Για να μη μας ρίξει κάτω το στρες, πρέπει να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε λίγο τον πήχη και να αποδεχθούμε ότι μερικά πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας.

Ζητούμε και λίγη βοήθεια

Αν ένας από τους λόγους που είμαστε αγχωμένοι είναι και το γεγονός ότι έχουμε πολλές εκκρεμότητες και δουλειές που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τότε είναι ώρα να μάθουμε να μοιράζουμε αρμοδιότητες και να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Ο συγκεντρωτισμός δεν βοηθά κανέναν και δεν είναι απαραίτητο ότι θα μας εξασφαλίσει την επιτυχία.

Ξεφορτωνόμαστε τις ενοχές

Οι ενοχές καταστρέφουν ωραίες στιγμές και κυρίως την ηρεμία μας. Σαν να είναι κακό να απολαμβάνουμε, να είμαστε ευχαριστημένοι, σαν να πρέπει να βουλιάζουμε σε αρνητικές σκέψεις. Ισως βέβαια να έχουμε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν τη ζωή, γι’ αυτό και εμείς θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε κάτι καλό.

Πρέπει όμως να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτές. Ευτυχώς, τα νέα είναι καλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να ζούμε μια πιο ξέγνοιαστη καθημερινότητα. Το σημαντικότερο από όλα είναι, κάθε φορά που νιώθουμε να μας κατακλύζει αυτό το συναίσθημα, να βάζουμε κάτω τα δεδομένα, για να δούμε ποια συνηγορούν υπέρ τού να νιώθουμε ενοχές και ποια δεν υπερασπίζονται αυτή την ενοχική στάση.

Πρέπει, δηλαδή, να κάνουμε έναν έλεγχο των ενοχών μας. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως έχουμε συνειδητοποιήσει ότι λειτουργούμε κάτω από το πρίσμα των ενοχών και έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να το αλλάξουμε. Στην περίπτωση που πράγματι έχουμε κάνει κάτι λάθος, μπορούμε να απολογηθούμε και να προχωρήσουμε παρακάτω, μαθαίνοντας από το λάθος μας.

Οταν νιώθουμε ότι δυσλειτουργούμε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινότητά μας (π.χ. αισθανόμαστε έντονο άγχος ή θλίψη, αποφεύγουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες), καλό είναι να επισκεφθούμε έναν ειδικό.

Βραδινή χαλάρωση

Ενα αφρόλουτρο στο τέλος της ημέρας μπορεί να μας δώσει την ηρεμία που ζητούμε. Λίγες σταγόνες (7-8) αιθέριων ελαίων περγαμόντου και νεραντζιάς μέσα στην μπανιέρα μπορούν να μας ηρεμήσουν.

Αν πάλι δεν έχουμε τον χρόνο μπορούμε να αρκεστούμε σε ένα ποδόλουτρο βυθίζοντας τα πόδια μας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχουμε ρίξει 4 σταγόνες από τα παραπάνω έλαια.