Το κόκκινο πιπέρι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Ωστόσο, η κυριότερη ιδιότητά του είναι ότι περιέχει την ουσία καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση. Σχετίζεται με μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, μειωμένη πιθανότητα θρομβώσεων και γενικότερα καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Παράλληλα, το κόκκινο πιπέρι είναι ευεργετικό για στομαχικές μικροβιακές διαταραχές.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης καταστρέφει τα παθογόνα μικρόβια και παράλληλα προάγει την έκκριση συγκεκριμένων προστατευτικών γαστρικών υγρών. Το κάψιμο που μας προκαλεί το πιπέρι ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, προκαλώντας έκκριση των ενδορφινών (φυσικών αναλγητικών), που δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας.

Μειώστε το αλάτι στα φαγητά και αυξήστε την κατανάλωση κόκκινου πιπεριού για να δώσετε γεύση αλλά και ποιότητα στο πιάτο σας. Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Α, προσθέστε το σε φαγητό που έχει κάποιο λίπος ή βάλτε ελαιόλαδο (π.χ. σε μια σαλάτα), καθώς η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και η απορρόφησή της χρειάζεται κάποιο ποσό λιπαρής ύλης.

Εξυπνα tips

Αγοράζετε μικρές ποσότητες κόκκινου πιπεριού, για να τις καταναλώνετε πριν χάσουν το άρωμά τους.

Για καλύτερο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέστε το πιπέρι λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος ή στο τέλος.

Φυλάξτε το σε σκούρα γυάλινα βάζα.

Για να μην έρχεται σε επαφή με υδρατμούς και παίρνει υγρασία, μην το ρίχνετε απευθείας από τη συσκευασία του στην κατσαρόλα που αχνίζει, αλλά να βάζετε στο χέρι σας την ποσότητα που θέλετε και στη συνέχεια να το ρίχνετε στο σκεύος με το φαγητό που ψήνετε ή μαγειρεύετε.

Για όσους φτιάχνουν τσίλι και δεν θέλουν να το κάνουν πολύ καυτερό, η καψαϊκίνη που δίνει την έντονα καυτερή γεύση βρίσκεται κυρίως στον καρπό και στην εσωτερική λευκή μεμβράνη.

Αφαιρώντας αυτό το κομμάτι μειώνεται την ένταση της γεύσης, αλλά χάνετε και σημαντικά από τα οφέλη του τσίλι.

Φτιάξτε σπιτικά σοκολατάκια και ρίξτε λίγο κόκκινο πιπέρι. Θα απογειώσει τη γεύση τους.

Προσοχή! Οσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και οι έγκυες γυναίκες καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.