Έγκριση για χρήση στη Βρετανία πήρε το πρωί της Τετάρτης το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) της Βρετανίας έδωσε το «οκ» για χρήση του εμβολίου στη χώρα σύμφωνα με το BBC.

Το εμβόλιο, με τον κωδικό κωδικό AZD1222, αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την υποστήριξη της βρετανικής-σουηδικής  φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca.

Τα αποτελέσματα από τις περισσότερες κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης έδειξαν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι έως και 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά του  COVID-19, φτάνοντας σε προστασία τους «αντιπάλους» της  Pfizer/ BioNTech και Moderna.

Ανεξάρτητη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» επιβεβαίωσε επίσης ότι το εμβόλιο της Oxford / AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σημειώνεται το εμβόλιο της Pfizer ξεπέρασε με ποσοστό επιτυχίας 95% το εμβόλιο της Οξφόρδης και είναι ήδη διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο η Βρετανία έχει παραγγείλει από την AstraZeneca  100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, δίνοντας στο εμβόλιο της Οξφόρδης ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.

Θα αργήσει η έγκριση από τον EMA

Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Ιανουάριο.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση» δήλωσε ο Νιοέλ Ουάθιον σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad.

Ο ΕΜΑ έχει λάβει περιορισμένες πληροφορίες για το εμβόλιο, είπε. «Δεν είναι καν αρκετές για αδειοδότηση υπό όρους» εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ.

«Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση».

Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε.

Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από την AstraZeneca «πιθανή ποσότητα» 7,1 εκατομμυρίων δόσεων.

Αν τελικά το εμβόλιο δεν καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια, το έλλειμμα θα καλυφθεί από εμβόλια άλλων εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 28,13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αρκετές για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 14 εκατ. ανθρώπων –αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από το μέγεθος του πληθυσμού.

Τι περιέχει το εμβόλιο

Η AstraZeneca αναγκάστηκε να ξεκινήσει νέα κλινική μελέτη όταν διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πρώτα σε μικρή δόση και μετά σε κανονική. Σε αυτή την περίπτωση η αποτελεσματικότητα εκτιμάται σε 90%.

Το εμβόλιο περιέχει έναν ακίνδυνο αδενοϊό που αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν αντιγόνα του πανδημικού κοροναϊού.

Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας η AstraZeneca πρόκειται να δοκιμάσει συνδυασμό του εμβολίου της με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο βασίζεται σε διαφορετικούς αδενοϊούς.