Όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ τα σημαντικά και πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής στο σώμα και την ψυχολογία μας, καθώς και τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στη συνολική υγεία μας.

Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι ερευνητές δίνουν προσοχή στο φαινόμενο του «καθιστικού αθλητή», δηλαδή του ανθρώπου που αν και γυμνάζεται, περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του καθιστός. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Sport Sciences», διερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα στην καθιστική συμπεριφορά και στη σωματική σύνθεση αθλητών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι αθλητές με υψηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς είχαν υψηλότερα επίπεδα ολικού και σωματικού λίπους, ανεξάρτητα από την ηλικία και τον εβδομαδιαίο χρόνο προπόνησης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, πέρα από το να γυμνάζεστε, είναι επίσης σημαντικό να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Ας δούμε πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό.

Συμβουλές για να γυμνάζεστε πιο συχνά

*Χρησιμοποιήστε τις σκάλες

Στο σπίτι, στη δουλειά και γενικά όπου σας δίνεται η ευκαιρία επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσετε παλμούς και παράλληλα θα γυμνάσετε γλουτούς και μηρούς. Extra tip: δοκιμάστε να ανέβετε τα σκαλιά δύο-δύο για μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας.

*Βάλτε το στα πόδια

Ξεκινήστε να βγαίνετε μία φορά την ημέρα για περπάτημα ή τρέξιμο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τη φυσική σας κατάσταση. Και τα δύο αυτά είδη γυμναστικής μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην καθημερινότητά σας και να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αντοχή σας αλλά και τις θερμίδες που καίτε. Επιπλέον, αποτελούν μια εξαιρετική διέξοδο στην εποχή του κοροναϊού.

*Βγάλτε βόλτα τον σκύλο

Αν έχετε σκύλο, είστε ιδιαίτερα τυχεροί, αφού δεν έχετε μόνο έναν πιστό σύντροφο αλλά και μια καλή αφορμή για σωματική άσκηση. Αναλάβετε λοιπόν να βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο και έτσι θα αυξήσετε σημαντικά τη σωματική σας δραστηριότητα.

*Γυμναστείτε…καθαρίζοντας

Αν δεν είστε ο πιο τακτικός άνθρωπος στον κόσμο, μόλις βρήκατε ένα καλό κίνητρο για να σταματήσετε να αναβάλετε το σφουγγάρισμα. Διαφορετικές δουλειές του σπιτιού γυμνάζουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες, επομένως μια γενική καθαριότητα στο σπίτι θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μια… ολοκληρωμένη προπόνηση. Άλλωστε, τώρα που θα περνάμε τις ημέρες μας στο σπιτί, τι καλύτερο από το να το περιποιηθούμε;