Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βάζουμε στόχους για το νέο έτος. Αν λοιπόν ένας από τους στόχους σας είναι να υιοθετήσετε έναν πιο υγεινό τρόπο ζωής, τότε σας έχουμε τη λύση. Το περπάτημα προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία σας, βελτιώνει τη διάθεσή σας και μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινότητά σας.

Γιατί να αξίζει να ξεκινήσετε το περπάτημα

  • Είναι πιο φιλικό στις αρθρώσεις σας από το τρέξιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι η ιδανική προπόνηση για τα οστά σας. Συγκεκριμένα, το περπάτημα μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτές του γονάτου και των ισχίων που είναι και οι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα, «λιπαίνοντάς» τις και ενδυναμώνοντας τους μυς που τις στηρίζουν.
  • Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (πριν ή μετά από την προπόνησή σας, όταν πηγαίνετε ή φεύγετε από τη δουλειά) και οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να παραλείψετε τη βόλτα σας. Επιπλέον, το περπάτημα είναι κάτι που γνωρίζετε ήδη και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή συνδυαστικής προπόνησης. Ειδικά για εκείνους που κάνουν έντονες προπονήσεις, το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακάμψει το σώμα τους μεταξύ των σκληρών προπονήσεων. Εάν έχετε κάποιον μυϊκό πόνο ή κόπωση μετά από μια σκληρή προπόνηση, μια ήπια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την αποκατάστασή σας. Φυσικά, αν έχετε κάποια έντονη ενόχληση μετά την προπόνησή σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα στον γιατρό σας.
  • Σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brandeis δείχνει ότι η ποιότητα του ύπνου σας θα μπορούσε να βελτιωθεί με το περπάτημα. Ως μέρος της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, δόθηκε στους συμμετέχοντες ιχνηλάτες γυμναστικής για να παρακολουθούν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους (πόση ώρα χρειάστηκαν να κοιμηθούν, πόσες φορές σηκώθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και αν κοιμήθηκαν ποιοτικά). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες, τόσο υψηλότερη ήταν η ποιότητα ύπνου που ανέφεραν οι ίδιοι.

Πώς να ξεκινήσετε το περπάτημα

* Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια

Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι κατάλληλα και άνετα για περπάτημα.Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα σας βοηθήσει να κινηθείτε καλύτερα, να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε φουσκάλες και θα στηρίξει καλύτερα τον σκελετό σας.

* «Χτίστε» αντοχή

Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine (ACSM), πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, μην ανησυχείτε. Ξεκινήστε περπατώντας 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα και συνεχίστε από εκεί. Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, συνεχίστε να αυξάνετε τη γυμναστική στα 200–300 λεπτά την εβδομάδα (μία ώρα περπάτημα 4–5 ημέρες την εβδομάδα).

* Βρείτε ρυθμό

Καθώς συνηθίζετε τη νέα σας προπόνηση, φροντίστε να ανεβάζετε ρυθμό. Το γρήγορο περπάτημα καίει περισσότερες θερμίδες και γυμνάζει πιο έντονα το σώμα σας.

* Αλλάξτε διαδρομή

Το να κολλήσετε στην ίδια διαδρομή είναι ένα συνηθισμένο λάθος γιατί με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας προσαρμόζεται και δεν θα σας φαίνεται τόσο δύσκολη. Για να αυξήσετε την απώλεια βάρους (και να διατηρήσετε την προπόνησή σας συναρπαστική) βάλτε στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα μονοπάτι με ανηφόρες, περπατήστε στην παραλία, εξερευνήστε ένα νέο πάρκο ή κάντε πεζοπορία στην πόλη. Αυτές οι αλλαγές θα ανανεώσουν την προπόνησή σας, ενώ ταυτόχρονα θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών.

Ακολουθήστε το στο Google News