Σε νέα μελέτη από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ (UVM), διαπιστώθηκε ότι το 26% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν πάρκα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κοροναϊού, σπάνια επισκέπτονταν χώρους πράσινου πριν την επέλαση της covid-19.

Φύση VS κοροναϊός

Η μελέτη, από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ (UVM), είναι μία από τις πρώτες που διερεύνησαν πώς η covid-19 άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με την φύση και δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE. «Όπως πολλοί άνθρωποι, παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών σε αστικά δάση και πάρκα τις πρώτες μέρες της πανδημίας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Brendan Fisher του Πανεπιστημίου του Βερμόντ (UVM).

«Θέλαμε να καταλάβουμε πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τοπική φύση για να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και διανοητικές προκλήσεις της πανδημίας της covid-19».

Γιατί στραφήκαμε στην φύση;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι άνθρωποι επισκέφθηκαν φυσικές περιοχές και πάρκα ήταν για να βγουν έξω, να γυμναστούν, να έρθουν σε επαφή με την φύση, να βρουν γαλήνη και ησυχία, να ακούσουν τα πουλιά, να περπατήσουν μαζί με το σκύλο τους, να περάσουν χρόνο με τα παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 66% των ανθρώπων χρησιμοποίησαν αυτές τις φυσικές περιοχές για να βρουν γαλήνη και ησυχία και το 32% ανέφερε αυτά τα μέρη ως χώρους συλλογισμού, δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος.

«Η πρόσβαση σε αστικές φυσικές περιοχές μπορεί να αποφέρει οφέλη ψυχικής υγείας σε μια εποχή που είναι πιο απαραίτητες», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χώρο για περισυλλογή και αναστοχασμό όπως και ασφαλείς χώρους για να παραμένουν κοινωνικοί – ακόμα και από απόσταση – όταν κλείνουν τόσα άλλα καταστήματα» καταλήγουν.