Ο τρόπος που αντιδρούμε, ειδικά στις αντιξοότητες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και από την αποφασιστικότητα που μας χαρακτηρίζει. Η μόνη μας επιλογή είναι να «ξυπνήσουμε» την εσωτερική μας δύναμη για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με αμείωτο ρυθμό.

Τι είναι η εσωτερική δύναμη;

Για ορισμένους η «εσωτερική δύναμη» αποτελεί μία new age έννοια, δίχως σαφή ορισμό.

Είναι κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ, χωρίς όμως να μπορούμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη ή ενοποιητική απάντηση. Μερικοί συνδέουν την εσωτερική δύναμη με την πνευματικότητα ενώ άλλοι πιστεύουν ότι σχετίζεται περισσότερο με εσωτερικά κίνητρα.

Αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια πιο «χειροπιαστή» προσέγγιση – προκειμένου να την αξιοποιούμε καθημερινά – θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα σύνολο δεξιοτήτων που μας επιτρέπουν όχι μόνο να επιβιώσουμε από τις αντίξοες συνθήκες αλλά και να… ευδοκιμήσουμε.

Περιλαμβάνει επίσης μια συγκεκριμένη νοοτροπία- «υπενθύμιση» για να επιδιώκουμε την προσωπική μας ανάπτυξη ανεξάρτητα από τα δεδομένα της καθημερινότητας. Πώς λοιπόν μπορείτε να ενισχύσετε την εσωτερική σας δύναμη;

#1 Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα στην ενίσχυση της εσωτερικής δύναμης. Αφιερώνοντας χρόνο για να ανακαλύψετε τα ταλέντα και τις δεξιότητές σας, τα πιο αδύναμα σημεία, τα όρια και τις φιλοδοξίες σας, θα καταφέρετε να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Αυτό, με τη σειρά του, θα σας βοηθήσει να επενδύσετε σε δραστηριότητες που ωφελούν την προσωπική σας ανάπτυξη.

Ξέρετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και ποιες οι αδυναμίες σας; Ποια είναι τα όρια που σας εμποδίζουν; Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και βρείτε τις δικές σας απαντήσεις, καθώς τότε θα αποκαλυφθούν και οι εκάστοτε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

#2 Αφουγκραστείτε το σώμα σας

Υπάρχουν στιγμές που το σώμα επικοινωνεί όλα όσα το μυαλό σας δεν μπορεί.

Οταν βρισκόμαστε υπό πίεση ή βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τείνουμε να παραβλέπουμε τις ψυχικές ενδείξεις που μας τονίζουν ότι κάποιο πρόβλημα χρειάζεται επίλυση. Με άλλα λόγια, όλα όσα «κουράζουν» τον νου μπορεί να αντηχούν σε ολόκληρο το σώμα και αντίστροφα.

Οποτε αισθάνεστε αδιαθεσία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να «ακούσετε» το σώμα σας. Ισως αυτή η δυσάρεστη αίσθηση να μην είναι σωματικής αλλά ψυχολογικής φύσης. Εάν λοιπόν θέλετε να χτίσετε εσωτερική δύναμη, δώστε προσοχή σε όλα όσα επικοινωνεί το μυαλό σας μέσω των σωματικών αισθήσεων.

#3 Υπομονή

Η γνωστότερη αρετή είναι η υπομονή, αποτελώντας μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της εσωτερικής δύναμης και της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η ανάπτυξη, η εξέλιξη και ορισμένες φορές οι συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν εν μιά νυκτί. Είναι σημαντικό να επενδύσετε σε αυτή την αλλαγή σε καθημερινή βάση, να επωφεληθείτε από κάθε ευκαιρία μάθησης και όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο… να κάνετε υπομονή.

Ισως οι πολυπόθητες θετικές επιδράσεις να μην εμφανιστούν σήμερα ή αύριο, αλλά σίγουρα η προσπάθεια φέρνει το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και ότι αργά ή γρήγορα θα συμβούν και καλά, εντελώς απρόοπτα.

#4 Συγχώρηση

Οταν προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε και να χαράξουμε μια νέα, ισχυρότερη ταυτότητα, είναι πιθανό να αναλογιστούμε στιγμές που δεν κάναμε όσα περνούσαν από το χέρι μας, που δεν αξιοποιήσαμε μια ευκαιρία ή δεν δράσαμε όταν και όπως θα μπορούσαμε.

Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά: το παρελθόν είναι παρελθόν.

Αν και αποτελεί δύσκολο έργο, είναι σημαντικό να μην κρατάμε τον εαυτό μας πίσω σε λάθη του παρελθόντος. Οταν προσπαθούμε έμπρακτα να βελτιωθούμε, είναι πολύ σημαντικό να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για τα λάθη που έχουμε κάνει, καθώς μόνο έτσι θα τα ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά.

#5 Μάθετε να χαλαρώνετε

Η πολλή δουλειά για να αποδώσει «απαιτεί» και χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι για να ενισχύσουμε την εσωτερική μας δύναμη, χρειαζόμαστε και την απαραίτητη ενέργεια. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες – στην οικογένεια, στα οικονομικά ή στη δουλειά – βρείτε έναν τρόπο για να «φορτίζετε» τις μπαταρίες σας.

Εάν αυτό ισοδυναμεί με τη γυμναστική, τη βόλτα ή τον διαλογισμό, τότε αφιερώστε χρόνο σε αυτές τις δραστηριότητες.

Οταν δίνουμε προτεραιότητα και επιλέγουμε τις μάχες μας με σύνεση, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να διαχειριστούμε οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο μας.