Με τα ενθαρρυντικά νέα της έναρξης των εμβολιασμών σε πολλές χώρες παγκοσμίως, πολλοί σκέφθηκαν ότι μάλλον έχουμε φτάσει στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης φάσης της πανδημίας. Ωστόσο, τα δύο νέα στελέχη του κοροναϊού μας υπενθύμισαν.. απότομα, ότι πρέπει να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες για να φτάσουμε εκεί.

Νέα στελέχη..

Ένα νέο στέλεχος, εξαιρετικά μολυσματικό, που αναγνωρίστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι γνωστό ως Β.1.1.7, έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 33 χώρες.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο πρόσφατα αναγνωρισμένο στέλεχος, που συνδέεται με την αύξηση των περιπτώσεων covid-19 στη Νότια Αφρική, πιστεύεται ότι είναι επίσης πιο μολυσματικό από τα προηγούμενα στελέχη.

.. είναι πιο θανατηφόρα;

Η Δρ. Supriya Narasimhan επιβεβαιώνει ότι δεν έχει παρατηρηθεί πιο σοβαρή ασθένεια με τις νέες μεταλλάξεις. Ωστόσο, επισημαίνει ότι εάν περισσότεροι άνθρωποι μολυνθούν, περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και πιθανόν να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ακόμα κι αν η νέα παραλλαγή δεν είναι πιο θανατηφόρα, το γεγονός ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά μπορεί να μεταφράζεται σε υψηλότερα ποσοστά θανάτου και ζητημάτων υγείας.

Μεταδοτικότητα και ιχνηλάτηση επαφών

Το στέλεχος B.1.1.7 φαίνεται επίσης να έχει εξαπλωθεί πιο μακριά συγκριτικά με τις γεωγραφικές αποστάσεις που πίστευαν αρχικά οι ειδικοί. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η ταχύτητα εξάπλωσης δεν αυξάνει απλώς τους αριθμούς λοίμωξης.

Μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτησης επαφών.

«Όσο γρηγορότερα εξαπλώνεται ο ιός, τόσο περισσότερα άτομα μπορεί να έχουν μολυνθεί από τη στιγμή που εντοπίζεται για πρώτη φορά ένα μολυσμένο άτομο και μπορεί να ξεκινήσει η προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής του μέσω του διαχωρισμού ευπαθών μελών της οικογένειας ή της ανίχνευσης επαφών» καταλήγουν οι ερευνητές.