Μία από τις ισχυρότερες επιδράσεις της πανδημίας του κοροναϊού αφορά στον τρόπο που εργαζόμαστε. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων «έφερε» το δεύτερο καθολικό lockdown στην χώρα, ύστατη προσπάθεια των ειδικών να περιορίσουν την διασπορά του ιού.

Οι συμβουλές των ειδικών..

Τα αυξημένα ποσοστά τηλεργασίας αποτελούν ακόμα ένα μέτρο για να «φρενάρουμε» την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού. Εάν όμως δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και εξακολουθείτε να μετακινήστε για να μεταβείτε στο χώρο εργασίας σας, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να καταφέρετε να παραμείνετε ασφαλείς.

*Μάσκα κατά κοροναϊού

Εάν πρόκειται να είστε σε κοντινή απόσταση με άτομα που εργάζονται στον ίδιο χώρο με εσάς, τότε είναι σημαντικό να φοράτε τη μάσκα σας ενώ εργάζεστε. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όπως και ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την χρήση μάσκας, καθώς προστατεύει τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Είτε επιλέξετε μια χειρουργική είτε μια μάσκα πολλαπλών χρήσεων, είναι σημαντικό να την φοράτε τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους, όπως είναι το γραφείο ή ο χώρος που κάνετε διάλειμμα. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε μερικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων, που είναι άνετες και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ξανά αφού τις πλύνετε.

*Απολυμάνετε την.. επιφάνεια εργασίας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζετε στην αρχή και το τέλος της βάρδιάς σας τον εξοπλισμό που βρίσκεται στο γραφείο σας. Αυτό περιλαμβάνει το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, το τηλέφωνο. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν μοιράζεστε το γραφείο με άλλους συναδέλφους.

Αν τα απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια δεν είναι διαθέσιμη επιλογή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό καθαριστικό σπρέι, που χρησιμοποιείτε και σε επιφάνειες στο σπίτι.

*Προσωπική υγιεινή.. κυριότερη άμυνα

Τα κοινόχρηστα είδη γραφείου, όπως οι καφετιέρες και τα σταθερά τηλέφωνα, οι λαβές στις πόρτες, τα κουμπιά του ανελκυστήρα και οι διακόπτες, αποτελούν σημεία «υψηλής αφής» και μπορεί αν.. «φιλοξενήσουν» πολλά μικρόβια, που απειλούν την υγεία μας.

Για να αποφύγετε τόσο αυτά όσο και τον κοροναϊό, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα με σαπούνι και άφθονο νερό, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν φάτε κι αφού φυσήξετε την μύτη σας ή βήξετε.

*Μακριά και… αγαπημένοι

Εξίσου σημαντικό είναι να τηρείτε τον κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, διατηρώντας τις αποστάσεις με τους συναδέλφους σας.

Περιορίστε τις φυσικές επαφές με άλλους και προσπαθήστε να απέχετε από χειραψίες, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού. «Το να περιορίσουμε τις χειραψίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς είναι εγγεγραμμένες στο κοινωνικό μας DNA» επισημαίνει ο Δρ. Eric Cioe-Pena.

Ωστόσο, το άγγιγμα των αγκώνων αποτελεί μια πιο ασφαλή επιλογή τόσο από την χειραψία όσο και από το χτύπημα της γροθιάς, γνωστό και ως «fist bump». Ακόμα και αν κάποιος σας δώσει το χέρι του, είναι προτιμότερο να χαμογελάσετε ή να κάνετε ένα νεύμα ως ένδειξη απάντησης στην χειραψία.