Καθώς πολλές παραλλαγές του νέου κοροναϊού, SARS-CoV-2, εμφανίζονται και στη συνέχεια εκτοπίζουν τους ιούς του πρώτου κύματος, είναι βασικό για την επιστημονική κοινότητα να εκτιμηθεί όχι μόνο η σχετική μεταδοτικότητα και η λοιμογόνος δράση τους αλλά και η τάση τους να ξεφεύγουν από την εξουδετέρωση των αντισωμάτων.

Γιατί είναι πιθανή η επαναμόλυνση;

Οι ειδικοί εστιάζουν ειδικότερα στις παραλλαγές που περιλαμβάνουν μεταλλάξεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την αλληλεπίδραση της περιοχής δέσμευσης του ιού της ακίδας (S RBD) με τον ιικό υποδοχέα στα κύτταρα ξενιστές  (ACE2), την πύλη δηλαδή εισόδου για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο bioRxiv, η παραλλαγή 501Y.V2 του νέου κοροναϊού, που χαρακτηρίζεται από διάφορες μεταλλάξεις, μπορεί να διαφύγει της εξουδετέρωσης των ήδη υπαρχόντων αντισωμάτων, που δημιουργήθηκαν στον οργανισμό ασθενών που έχουν προσβληθεί και ήδη νοσήσει από τον ιό.

Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανή η επαναμόλυνση, ακόμα και μετά την ανάρρωση από την αναπνευστική λοίμωξη, covid-19.

Παραλλαγές και διαθέσιμες θεραπείες

Οι παραλλαγές, σύμφωνα με τους ερευνητές, με μεγαλύτερη συνάφεια δέσμευσης για τον υποδοχέα ACE2 είναι πιθανό να εξαπλωθούν περισσότερο.

Επιπλέον, η μεταδοτικότητα συνδέεται με τη θνησιμότητα, καθώς μια αναπόφευκτη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης που προκαλείται από τις νέες παραλλαγές θα οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά ασθένειας και θανάτου.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που βασίζονται σε αντισώματα αλλά και για την προστατευτική δράση των εμβολίων.

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Los Angeles αποκαλύπτει ότι βρέθηκε ένα άλλο στέλεχος, λιγότερο γνωστό από εκείνο που εντοπίστηκε στην Βρετανία.

«Αυτή η παραλλαγή φέρνει τρεις μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένου τηςL452R, στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού, την οποία χρησιμοποιεί για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα κύτταρα, και είναι ο στόχος των δύο εμβολίων που είναι σήμερα διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Δρ Charles  Chiu, ιολόγος και καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του San Francisco.

Εμβόλια και παραλλαγές

Τα τρία κύρια εμβόλια στοχεύουν στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη – ακίδα θα μπορούσε, όπως επισημαίνει ο Δρ. Charles  Chiu, να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και κατά των νέων μεταλλάξεων – παρόλο που δεν γνωρίζουν κατά πόσο μπορεί να μειωθεί η προστασία – επειδή η πρωτεΐνη ακίδα είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστούν πολλές μεταλλάξεις για να ξεφύγουν εντελώς της εξουδετέρωσης.

Αυτήν την στιγμή μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι και αυτών των νέων παραλλαγών.