Μια νέα ελπίδα έφερε η ένταξη της κολχικίνης στα «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα έναντι του κοροναϊού.

Το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κοροναϊό έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, από σήμερα Δευτέρα, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν το αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με κοροναϊό με στόχο την αποτροπή της επιδείνωση της νόσου και τη μείωση της ανάγκης για νοσηλεία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη χρήση της κολχικίνης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Καραβέλος σημείωσε ότι είναι ένα φάρμακο το οποίο είναι στη φαρέτρα μας, ωστόσο είναι βιαστικό να βγάζουμε συμπεράσματα καθώς πρόκειται για ένα φάρμακο με πολλές παρενέργειες που μπορεί να δημιουργήσει πολλές επιπλοκές.

Το υπ. Υγείας για την κολχικίνη: Υπό ποιες προϋποθέσεις και πότε θα χορηγείται

Η κολχικίνη είναι ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Συγκεκριμένα η κολχικίνη είναι ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Ο Μόσιαλος για την κολχικίνη

Στην κολχικίνη αναφέρεται ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή τις προϋποθέσεις χορήγησής της που ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ.Μόσιαλος αφού κάνει μια καταγραφή του φαρμάκου και των αποτελεσμάτων του καταλήγει στο συμπέρασμα πώς τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκή υπογραμμίζοντας πώς πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι «η κολχικίνη είναι ένα γνωστό και φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα. Η κολχικίνη είχε, επιπλέον, δοκιμαστεί και στη μικρή ελληνική (και πλέον δημοσιευμένη) κλινική μελέτη GRECCO-19, καθώς είναι γνωστές οι ιδιότητες της κολχικίνης να προστατεύει τον οργανισμό από αρνητικές φλεγμονώδεις συνέπειες, όπως και αυτές που δημιουργούνται κατά τη νόσο του COVID-19.

Η κολχικίνη θα χορηγείται στην Ελλάδα μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών COVID-19, από 18 έως 60 ετών, στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ. Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος».