Ακόμη κι αν εκτιμάτε τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει η γιόγκα στο σώμα και το μυαλό σας, ίσως αναρωτιέστε σχετικά με το αν μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Η αλήθεια είναι ότι δεν επιλέγει κανείς τη γιόγκα αν ο αποκλειστικός στόχος του είναι να χάσει τα περιττά του κιλά. Ωστόσο, μέσω… αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλεί η συγκεκριμένη άσκηση στον οργανισμό σας, καταλήγετε να τρώτε πιο σωστά, με αποτέλεσμα να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος.

Πώς μπορεί η γιόγκα να ενισχύσει την απώλεια βάρους;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να χάσετε βάρος πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε και ένας καλός τρόπος να κάψετε θερμίδες είναι η γυμναστική. Μιας και πρόκειται για μια κατά κύριο λόγο στατική μέθοδο εκγύμνασης, η γιόγκα δεν είναι η κορυφαία προπόνηση όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, κάθε μορφή γυμναστικής είναι καλύτερη για την υγεία σας και το βάρος σας από το να κάθεστε στον καναπέ. Άλλωστε, η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού σας βάρους και με άλλους τρόπους.

*Μειώνει την επιθυμία για παχυντικό φαγητό

Όπως ίσως έχετε ακούσει ξανά ή έχετε παρατηρήσει από προσωπική σας εμπειρία, όταν έχετε άγχος είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στο νευρικό τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής, ειδικά παχυντικών τροφίμων. Η γιόγκα έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα του άγχους και να προσφέρει χαλάρωση, περιορίζοντας έτσι την τάση σας να εκτονώνεστε μέσω του φαγητού. και κάνοντάς σας να νιώθετε μικρότερη επιθυμία για θερμιδογόνες τροφές κενές σε θρεπτικά συστατικά.

*Καταπολεμά την αϋπνία

Η ενασχόληση με τη γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου. Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με αύξηση του βάρους, καθώς και με μειωμένα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης (η οποία μειώνει την όρεξη για φαγητό).

*Συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους

Λόγω του έντονου στρες, υπάρχει μια μικρή μεν, αλλά χρόνια, υπερπαραγωγή κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση του λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα, αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με την περίμετρο γοφών παράγουν λιγότερη κορτιζόλη κάτω από συνθήκες στρες σε σχέση με τις γυναίκες με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

*Ενισχύει τη συνειδητότητα

Η γιόγκα βοηθάει στο να ρίχνει κανείς ρυθμούς και να αποκτά συνειδητότητα σε κάθε του δραστηριότητα. Άνθρωποι που εστιάζουν στη γεύση και στη μυρωδιά του φαγητού, που δεν καταναλώνουν την τροφή μόνο και μόνο για να γεμίσουν το στομάχι τους, είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιο αδύνατοι και λιγότερο επιρρεπείς σε παχυντικές τροφές.

Όπως καταλαβαίνετε, η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητά σας, οδηγώντας παράλληλα σε αδυνάτισμα. Ακόμη κι αν με ένα τυπικό μάθημα γιόγκα δεν καίτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων που θα καίγατε τρέχοντας, αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να την επιλέξετε ως μέθοδο εκγύμνασης. Άλλωστε, είναι πιο εύκολο να εντάξετε στη ζωή σας ένα είδος γυμναστικής που σας ευχαριστεί.