Όλοι προσπαθούμε να εξελιχτούμε είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο και για αυτό θέτουμε νέους στόχους, όπως το να κινούμαστε συχνότερα, να χαμογελάμε λίγο περισσότερο ή να τρώμε λίγο καλύτερα. Εστιάζοντας στο τελευταίο, πολλά είναι αυτά που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά, με τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους να περιλαμβάνουν:

«Μόνο οι θερμίδες έχουν σημασία για την απώλεια βάρους»

Αν και η δημιουργία ελλείμματος θερμίδων καίγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνετε είναι σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για παράδειγμα, οι ορμονικές ανισορροπίες, τα ζητήματα υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός, οι μεταβολικές προσαρμογές, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και η γενετική είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να κάνουν την απώλεια βάρους δυσκολότερη για ορισμένα άτομα, ακόμα και όταν βρίσκονται σε αυστηρή διατροφή.

Εστιάζοντας μόνο στις θερμίδες, χάνουμε ταυτόχρονα τη σημασία της βιωσιμότητας και της ποιότητας της διατροφής για την απώλεια βάρους. Όσοι ακολουθούν τη μέθοδο «θερμίδες μέσα, θερμίδες έξω» συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην τιμή θερμίδων των τροφίμων και όχι στη θρεπτική τους αξία.

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ανθυγιεινά»

Ακόμα και σήμερα πολλοί είναι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να φοβούνται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ακολουθούν δίαιτες χαμηλών λιπαρών με την ελπίδα ότι η μείωση της πρόσληψης λίπους θα ωφελήσει τη συνολική υγεία τους.

Το διαιτητικό λίπος είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία.

Επιπλέον, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές – ή ακόμη περισσότερο – από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών όταν πρόκειται για την ενίσχυση της απώλειας βάρους.

«Οι υδατάνθρακες παχαίνουν»

Ακριβώς όπως το λίπος έχει κατηγορηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους και των καρδιακών παθήσεων, οι υδατάνθρακες αποτελούν για πολλούς συστατικά προς αποφυγή μιας και θεωρείται ότι προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας θρεπτικών υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια πιθανότατα θα ωφελήσει την υγεία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδικότερα, τα διατροφικά πρότυπα που περιέχουν ένα ισορροπημένο μείγμα υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες κυρίως από προϊόντα, υγιή λίπη και πρωτεΐνες, όπως η μεσογειακή διατροφή, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, ορισμένων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων.

Τα τρόφιμα αντίθετα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά ροφήματα και λευκό ψωμί θα πρέπει να περιορίζονται, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο ιατρικών ζητημάτων. Η ποιότητα των τροφίμων, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο κύριος προγνωστικός παράγοντας του κινδύνου ασθένειας.