Μπορεί παλαιότερα να κυριαρχούσε η άποψη “no pain, no gain”, στην πραγματικότητα όμως αυτό πρόκειται για έναν διαδεδομένο μύθο. Όχι απλώς μπορείτε να δείτε αποτελέσματα από τη γυμναστική σας χωρίς να πονέσετε, αλλά κυρίως ο πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. ‘Ετσι, θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα σημασία σε οποιαδήποτε ενόχληση παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνησή σας. Άλλωστε, η γυμναστική δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως τιμωρία, αλλά ως μια ευχάριστη διαδικασία που ενισχύει τη συνολική υγεία και βελτιώνει τη διάθεση. Ορίστε, λοιπόν, πώς μπορείτε να κάνετε τη γυμναστική σας πιο ξεκούραστη αλλά και πιο διασκεδαστική.

*Επιλέξτε ένα ευχάριστο πρόγραμμα γυμναστικής

Προκειμένου η γυμναστική να σας φαίνεται πιο ξεκούραστη και ευχάριστη, θα πρέπει να βρείτε ένα είδος προπόνησης που σας αρέσει. Ακόμη και τώρα που τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, έχετε αρκετές διαθέσιμες επιλογές για σωματική άσκηση. Γυμναστείτε στο σπίτι, ξεκινήστε το περπάτημα, βγείτε για τρέξιμο ή δοκιμάστε το ποδήλατο.

*Τροφοδοτήστε σωστά τον οργανισμό σας

Η διατροφή σας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος σας μέχρι τις αθλητικές επιδόσεις σας. Για να κάνετε λοιπόν τις προπονήσεις σας πιο ξεκούραστες, βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε στον οργανισμό σας τα σωστά εφόδια.

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια και προκειμένου να τη βρει αξιοποιεί διάφορα θρεπτικά συστατικά που έχετε προσλάβει από τη διατροφή σας, με κυριότερη πηγή ενέργειας τους υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν αποθηκευτεί στο αίμα με τη μορφή σακχάρου και στους μυς με τη μορφή μυϊκού γλυκογόνου. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι σημαντικό πριν τη γυμναστική να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες, ώστε να έχει καύσιμα.

Μετά τη γυμναστική, χρειάζεστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση. Το γεύμα σας θα πρέπει να είναι 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση και να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

*Ξεκουραστείτε επαρκώς

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός σας αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχατε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό σας. Παράλληλα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής σας για φαγητό, στις αντοχές σας και στις αθλητικές επιδόσεις σας. Για να νιώθετε λοιπόν πιο ξεκούραστοι και να έχετε την απαραίτητα ενέργεια για τις προπονήσεις σας, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις αθλητικές επιδόσεις σας και να αυξήσει την κόπωση που αισθάνεστε. Επομένως, φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν γυμνάζεστε. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής χάνετε υγρά μέσω της εφίδρωσης, τα οποία θα πρέπει να αναπληρώσετε. Aν η διάρκεια της προπόνησης υπερβαίνει τη μισή ώρα, τότε στο τέταρτο κάντε ένα διάλειμμα και πιείτε λίγες γουλιές νερό.