Ο ύπνος πρέπει να είναι μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα, αλλά με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις να αυξάνονται, πολλοί είναι οι άνθρωποι που στριφογυρνούν κάθε βράδυ, παραμένοντας ξάγρυπνοι. Μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine, αναφέρει αύξηση της τάξεως του 37% των ποσοστών κλινικής αϋπνίας μεταξύ των ενηλίκων πριν ακόμα την αρχή της πανδημίας.

Φυσική άσκηση και ύπνος..

Η φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε όπως και το χρόνο που περνάτε κάθε βράδυ στριφογυρίζοντας, σύμφωνα με πληθώρα ερευνητικών δεδομένων. Αυξάνει επίσης τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου.

Ενώ οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή έντονης άσκησης εντός μιας ώρας πριν τον ύπνο, καθώς αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την θερμοκρασία του σώματος και την αδρεναλίνη, το stretching και η διαλογιστική κίνηση έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Αυτοί οι τύποι ασκήσεων προκαλούν την απόκριση χαλάρωσης, στην οποία το σώμα βιώνει την επίδραση χαλαρωτικών ορμονών και φυσιολογικών αποκρίσεων που καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα.

Ασκήσεις για ποιοτικότερο ύπνο

Οι ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Στάση του παιδιού

Η στάση του παιδιού απελευθερώνει την ένταση από την πλάτη και τους ώμους, τεντώνει απαλά τους γοφούς και έχει συνολική καταπραϋντική δράση. Ξεκινήστε από την στάση τραπέζι και βυθίστε τους γοφούς σας πίσω στα πόδια σας, αφήνοντας το στήθος σας να έρθει ανάμεσα στους μηρούς.

Τα μεγάλα δάχτυλά σας αγγίζουν το ένα το άλλο και τα γόνατά σας είναι τόσο μακριά ώστε να σας επιτρέπουν να αναπνέετε βαθιά. Τεντώστε τα χέρια σας μπροστά, ακουμπώντας τις παλάμες σας στο πάτωμα.

Το μέτωπό σας μπορεί να στηρίζεται στο έδαφος ή, για ένα μίνι μασάζ, τοποθετήστε μια μπάλα τένις ή μια μπάλα μασάζ κάτω από το μέτωπό σας και κυλήστε απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη.

Πόδια στον τοίχο

Με αυτήν την στάση μπορείτε να τεντώσετε τους ιγνιακούς τένοντες, ανακουφίζοντας την μέση σας από τυχόν ένταση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το πρήξιμο ή τις κράμπες, συνέπειες της πολύωρης καθιστικής ζωής.

Τοποθετήστε τα πόδια σας πάνω στον τοίχο, ακουμπώντας το πάνω μέρος του σώματός σας στο κρεβάτι ή το έδαφος, σχηματίζοντας το αγγλικό γράμμα «L». Αν νιώθετε έντονο το τράβηγμα, τότε μπορείτε να λυγίσετε λίγο το γόνατά σας ή να τοποθετήσετε μια κουβέρτα κάτω από την μέση σας.

Παραμένοντας σε αυτήν την στάση πάρτε από πέντε έως δέκα βαθιές ανάσες, καθώς έτσι θα καταφέρετε να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας και να κοιμηθείτε καλύτερα.