Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε όλα εκείνα τα τρόφιμα που δεν μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε. Κάπως έτσι όμως η δίαιτα φαντάζει σαν βασανιστήριο κι όχι ως ένας τρόπος να ελέγξουμε το βάρος μας και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία μας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Το μυστικό είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη δίαιτα κι αντί να σκεφτόμαστε όλες τις παχυντικές -και συχνά ανθυγιεινές- τροφές που θα πρέπει να βγάλουμε από τη διατροφή μας, να εστιάσουμε στις νόστιμες, υγιεινές τροφές που κάνουν τη δίαιτά μας πιο απολαυστική και αποτελεσματική. Τα φρούτα, τα λαχανικά, το κοτόπουλο και τα όσπρια είναι μερικές τροφές που πρέπει να έχουμε στη δίαιτά μας, όμως δεν είναι οι μόνες.

Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη δίαιτά μας

*Μανιτάρια

Πιθανότατα είναι τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση. Περιέχουν κατά σχεδόν 90% νερό, καθώς επίσης και αρκετή πρωτεΐνη. Μάλιστα, μια μερίδα από μισό κιλό μανιτάρια πλευρότους ψητά μάς δίνουν μόλις 150 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε άφθονα. Τα μανιτάρια χαρίζουν γεύση στα πιάτα μας, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν το γεύμα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική του αξία.

*Αυγό

Το αυγό μάς παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει ενάντια στις άλλες πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης. Μάλιστα, η κατανάλωση αυγού στο πρωινό γεύμα φαίνεται να διευκολύνει το αδυνάτισμα, συγκριτικά με άλλες επιλογές, όπως το ψωμί. Σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, το αυγό είναι τόσο χορταστικό που οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν ανάγκη λιγότερες θερμίδες στα επόμενα γεύματά τους, χάνοντας έτσι βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Βέβαια ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει σημαντικά τη θερμιδική τους αξία. Προτιμάμε λοιπόν τα αυγά σας βραστά ή ποσέ ή ομελέτα με ελάχιστο λάδι και πολλά λαχανικά.

*Τρόφιμα ολικής άλεσης

Επιλέγουμε τρόφιμα ολικής άλεσης αντί για απλά. Η παρουσία των φυτικών ινών σε αυτά επιφέρει γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό. Το ψωμί ολικής, το παξιμάδι ολικής, το καστανό ρύζι και πολλά άλλα μπορούν να μας χορτάσουν και κατ’ επέκταση να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την υπερφαγία.

*Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί μάς βοηθούν να καλύψουμε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα συμβάλλουν στο να χορταίνουμε καλύτερα. Αυτό οφείλεται στην παρουσία τόσο λίπους όσο και πρωτεΐνης στους περισσότερους από αυτούς. Ωστόσο, ειδικά τα αμύγδαλα φαίνεται ότι μπορούν να διευκολύνουν το αδυνάτισμά μας. Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν εντάξει στη δίαιτά τους αμύγδαλα έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σύνθετους υδατάνθρακες. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά αμύγδαλα ως σνακ, δεν πάχυναν, παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν εξτρά θερμίδες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπεράσμα ότι το βάρος τους δεν αυξήθηκε, επειδή ένιωθαν χορτάτοι και δεν έτρωγαν κάτι άλλο μεταξύ των γευμάτων τους.

*Τυρί κότατζ

Το τυρί κότατζ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη (12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι) και φτωχό σε θερμίδες. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή να προσθέσουμε σε αυτό μπαχαρικά ή κομμάτια φρούτων.

*Βρώμη

Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, η βρώμη μπορεί να επιφέρει εύκολα το αίσθημα κορεσμού. Αποφεύγουμε ωστόσο τη βρώμη «με γεύση», π.χ. βρώμη με κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα, κάθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.