Η ευτυχία δεν είναι το μόνο συναίσθημα που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς καθώς μεγαλώνετε. Ιδιαίτερη σημασία έχουν κι άλλα συναισθήματα, όπως το πόσο ενθουσιασμένοι, περήφανοι, δυνατοί και χαρούμενοι αισθάνεστε σε τακτική βάση.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, τα άτομα που βιώνουν το μεγαλύτερο εύρος των θετικών συναισθημάτων είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, πράγμα που μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα συναισθήματα έχουν.. αντιφλεγμονώδη δράση

Προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα θετικά συναισθήματα μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα, με την νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, να εξετάζει εάν το εύρος και η ποικιλία αυτών των συναισθημάτων παίζει επίσης ρόλο.

«Ένα τέτοιο εύρος μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία «αποτρέποντας την υπερβολική αφθονία ή την παράταση οποιουδήποτε συναισθήματος να κυριαρχήσει στη συναισθηματική ζωή ενός ατόμου», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Συνολικά, τα άτομα που ανέφεραν ένα ευρύ φάσμα θετικών συναισθημάτων σε καθημερινή βάση είχαν λιγότερη φλεγμονή από τα άτομα που ανέφεραν μικρότερο εύρος, ακόμα και η συνολική συχνότητα θετικών συναισθημάτων ήταν παρόμοια.

Πώς θα πάρουμε όλα τα οφέλη

Ο επικεφαλής συγγραφέας Anthony Ong, καθηγητής στο τμήμα Human Development στο Πανεπιστήμιο Cornell, υποψιάζεται ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να.. μεγιστοποιήσουν αυτά τα οφέλη εξετάζοντας προσεκτικά τα συναισθήματά τους.

«Όταν πρόκειται για διαφορετικά θετικά συναισθήματα της καθημερινότητας, μια απλή πρακτική θα ήταν η καθημερινή εξάσκηση της επισήμανσης και της κατηγοριοποίησης τους με διακριτούς όρους» επισημαίνει.

«Δώστε προσοχή στα εσωτερικά σας συναισθήματα και να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε διανοητικά καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε ήρεμοι έναντι, ας πούμε, ενθουσιασμένοι».

Ακολουθήστε το στο Google News