Το εμβόλιο της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 μπορεί να χορηγηθεί και στα άτομα άνω των 65 ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνέστησε επίσης τη χρήση του εμβολίου ακόμα και σε χώρες όπου εξαπλώνεται το νοτιαφρικανικό στέλεχος του κοροναϊού, παρά τις ενδείξεις περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του ΠΟΥ, το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 8 έως 12 εβδομάδων.

Ακόμα και στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής «δεν υπάρχει λόγος να μην συστήσουμε τη χρήση του» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής της ομάδας Αλεχάντρο Κραβιότο.

Τόνισε όμως πως απαιτείται επαγρύπνηση για την ανίχνευση νέων στελεχών και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών.

Η Νότια Αφρική αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να παγώσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την παρουσίαση αδημοσίευτης μελέτης που έδειξε «ελάχιστη» αποτελεσματικότητα έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Μάλιστα την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ή να ανταλλάξει το εμβόλιο με άλλο.