Όσον αφορά την γυμναστική και την καλή φυσική κατάσταση, όλοι έχουμε ακούσει ή πει το ρητό  «use it or lose it», δηλαδή «χρησιμοποιήστε την ή θα την χάσετε».

Από τι εξαρτάται η καλή φυσική κατάσταση

Ενώ είναι αλήθεια ότι όταν σταματάτε να ασκείστε, πέφτουν τα επίπεδα της καλή φυσικής κατάσταση, το πόσο γρήγορα την χάνετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο χρονών είστε, το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, το πόσο καιρό γυμνάζεστε αλλά και το διάστημα που απέχετε.

Η αρχή της χρήσης / αχρησίας εξηγεί ακριβώς το γεγονός ότι όταν σταματήσουμε να ασκούμαστε, γενικά αρχίζουμε να χάνουμε την φυσική μας κατάσταση, χάνοντας τόσο την ενδυνάμωση των μυών όσο και την αερόβια ικανότητα.

Τι ισχύει για τους αθλητές

Στην περίπτωση των αθλητών η φυσική κατάσταση δεν φαίνεται να μειώνεται τόσο γρήγορα ή δραστικά όσο και σε άτομα που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα να γυμνάζονται. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυϊκή δύναμη των αθλητών και η αθλητική τους απόδοση, μετά από τρεις εβδομάδες αποχής δεν επηρεάστηκε.

Τι ισχύει για όσους ξεκίνησαν να γυμνάζονται πρόσφατα

Το αποτέλεσμα τείνει να είναι πολύ διαφορετικό για τους νέους αθλητές, καθώς σύμφωνα με επιστημονική μελέτη άτομα που ακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων και έπειτα σταμάτησαν να ασκούνται για τους επόμενους δύο μήνες, φάνηκε ότι είχαν χάσει όλα τα οφέλη, επιστρέφοντας στα αρχικά επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Πώς θα την διατηρήσετε

Μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση σε υψηλά επίπεδα, περιλαμβάνουν:

  • Μην σταματήσετε εντελώς. Προσπαθήστε να ασκείτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Γυμναστείτε αν δεν έχετε πρόσβαση σε εξοπλισμό με το σωματικό σας βάρος.
  • Χρησιμοποιήστε γρήγορες προπονήσεις για να διατηρήσετε τη φυσική κατάσταση με περιορισμένο χρόνο.
  • Θυμηθείτε ότι η ανάπαυση και η ανάκαμψη μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με την προπόνηση, οπότε χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για ανάκαμψη.