Το τρέξιμο στη βροχή δεν είναι ευχάριστο για όλους, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν το τρέξιμο στη βροχή διασκεδαστικό.

Παρακάτω θα βρεις τους λόγους εκείνους που θα σε πείσουν να δώσεις κι εσύ μια ευκαιρία στην προπόνηση με βροχή.

Μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα γυμναστείς πολύ πιο έντονα και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, κάνοντας μια προπόνηση στη βροχή. Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό της Αθλητικής Ιατρικής (International Journal of Sports Medicine) παρατήρησε επτά αθλητές καθώς έτρεχαν σε διάδρομο σε κλιματικό θάλαμο δοκιμής.

Όταν έτρεχαν με κρύο και βροχή κατανάλωσαν περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με όταν έτρεχαν σε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Με τη χρήση επιπλέον ενέργειας, το τρέξιμο στη βροχή καίει περισσότερο λίπος από το τζόκινγκ σε τέλειο τέμπο.

Προσαρμογή σε νέες συνθήκες

Εάν τρέχεις στην ίδια διαδρομή γύρω από τη γειτονιά σου το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτή τη ρουτίνα. Με το να τρέχεις σε νέες συνθήκες, είτε πρόκειται για μια νέα διαδρομή είτε για μια υγρή και ολισθηρή διαδρομή, το σώμα σου αναγκάζεται να προσαρμοστεί εκ νέου σε αυτό. Η αλλαγή του περιβάλλοντος προπόνησης επιτρέπει στο σώμα σου να μαθαίνει να αντιδρά καλύτερα.

Για παράδειγμα, το τρέξιμο στη βροχή αναγκάζει το σώμα σου να προσαρμοστεί στις ολισθηρές επιφάνειες για να σε κρατήσει όρθιο. Καθώς προσαρμόζεται σε διαφορετικό τερέν οι μύες σου ενισχύονται λόγω της νέας αυτής πρόκλησης.

Έτσι με το να γυμνάζεσαι στη βροχή ενισχύεις τη μυική τόνωση και ανάπτυξη. Μην ξεχνάς πως ο οργανισμός μας διαθέτει φοβερή προσαρμοστικότητα. Α

υτό που σήμερα δείχνει αδύνατο, μετά από δυο μήνες μπορεί να εκτελεστεί με ευκολία. Απλά φρόντισε να πηγαίνεις πιο αργά από το κανονικό και να είσαι προσεκτικός, προκειμένου οι μύες σου να προσαρμοστούν σταδιακά.

Λιγότερο το στρες

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα ιαματικά λουτρά περιέχουν ντουζιέρες βροχής ή ακούς τον ήχο της βροχής όταν κάνεις μασάζ.: είναι ένας φυσικός χαλαρωτικός θόρυβος.

Εκτός από τη χαλαρωτική επίδραση της ελαφριάς βροχόπτωσης, μπορεί στη βροχή να νιώσεις αίσθηση μοναξιάς, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και ως μια μορφή διαλογισμού.

Η βροχή μπορεί επίσης να αποσπάσει τη σκέψη σου από ανήσυχες σκέψεις, ή ακόμα και να σε αποσπάσει από την ένταση της προπόνησης.

Περισσότερη αυτοπεποίθηση

Έχεις παρατηρήσεις ποτέ πώς πολύς κόσμος εγκαταλείπει το τρέξιμο όταν ξεκινά να βρέχει; Αντί να σε φοβίζει η βροχή σήκω και γυμνάσου. Μπορεί να είναι σκληρή η άσκηση στη βροχή αλλά ολοκληρώνοντας την προπόνηση θα νιώθεις ότι μπορείς να κατακτήσεις τα πάντα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η άσκηση σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος και γρίπης. Όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος καθώς προσαρμόζεται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Πώς να προετοιμαστείς

Παρά τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη βροχή, τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι είναι η ασφάλεια και η προετοιμασία. Εάν υπάρχουν καταιγίδες και οι μετεωρολόγοι συνιστούν να παραμείνεις μέσα, μην τις αψηφήσεις, μείνε μέσα. Από την άλλη πλευρά, εάν απλώς βρέχει ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

Ο σωστός εξοπλισμός

Φόρεσε τα παλιά σου παπούτσια, αν δεν θέλεις να χαλάσεις τα ολοκαίνουργια λευκά που μόλις αγόρασες. Μην ξεχάσεις μετά την προπόνηση να στεγνώσεις τα παπούτσια σου στον αέρα, όχι απευθείας στον ήλιο. Ένα καλό tip είναι να τα γεμίσεις με εφημερίδες για να απορροφήσουν την έξτρα υγρασία.

Επίλεξε εφαρμοστά ρούχα.

Τα φαρδιά μπλουζάκια και σορτς προσκολλώνται στο δέρμα όταν βρέχονται, κάτι που είναι ενοχλητικό και καθόλου πρακτικό όταν τρέχεις στη βροχή.

Μη φορέσεις τίποτα βαμβακερό επειδή το βαμβάκι λειτουργεί σα σφουγγάρι: ρουφά και συγκρατεί πολύ νερό. Ακόμα και σε ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες, το βαμβάκι δεν στεγνώνει γρήγορα όσο τα συνθετικά.

Φόρεσε κάποιο ελαφρύ τεχνικό ύφασμα που να αναπνέει, ή ακόμα καλύτερα προτίμησε κάτι μάλλινο που θα σε κρατήσει ζεστό ακόμη και όταν είσαι βρεγμένος. Οι κάλτσες από μαλλί είναι οι καλύτερες!

Φόρεσε ένα καπέλο με γείσο.

Το να φοράς καπέλο όταν γυμνάζεσαι στη βροχή είναι σχεδόν αναγκαίο εάν φοράς φακούς επαφής, αλλά ακόμα και αν η όρασή σου είναι γερή, το γείσο θα προστατεύει τα μάτια σου από τη βροχή και έτσι δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίζεις συνεχώς από το νερό.

Απέφευγε τους ερεθισμούς

Οι ερεθισμοί προκαλούνται από την τριβή δύο τμημάτων του σώματός σου ή όταν τρίβεται το δέρμα σου στα ρούχα και είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από ότι πιστεύεις.

Άλειψε τις μασχάλες, το στήθος και την περιοχή του σουτιέν, ή τα σημεία που τα ρούχα σου τρίβονται με το σώμα σου με το SNB Tub, που περιέχει τέσσερα φυσικά συστατικά: λάδι καρύδας, βούτυρο κακάο, κερί μέλισσας και έλαιο βιταμίνης Ε.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές συνθήκες, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα προστασίας στην επιδερμίδα. Θα μας ευχαριστείς μετά την προπόνηση στη βροχή γι’ αυτό.