Η επιλογή μιας σαλάτας ακούγεται ως μια καλή και υγιεινή επιλογή. Ένας μεγάλος σωρός από νόστιμα χόρτα, μια ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και ίσως μερικά καρύδια μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό πιάτο.

Πώς καταστρέφουμε μια σαλάτα;

Ωστόσο, μια καλή σαλάτα μπορεί εύκολα να χάσει τις καλές της ιδιότητες, ειδικά όταν προσθέτουμε γαρνιτούρες και σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή εκείνα τα απολαυστικά, μικρά αλλά θερμιδικά προϊόντα.

Μερικοί ακόμα τρόποι που με τους οποίους «καταστρέφουμε» την σαλάτα μας δίχως να το συνειδητοποιήσουμε, περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιείτε μόνο iceberg

Το iceberg είναι ιδιαίτερα τραγανό, αλλά δεν διαθέτει θρεπτικά συστατικά πέραν του νερού ενώ και η γεύση του δεν χαρακτηρίζεται.. απολαυστική, οπότε είναι πιο πιθανό να προσθέσετε κάποιο θερμιδοφόρο dressing.

Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, μπορείτε να προσθέσετε πιο σκούρα χόρτα, όπως σπανάκι, χόρτα πικραλίδας, λάχανο, κάρδαμο και φύλλα βασιλικού. Τα πιο σκούρα χόρτα τείνουν να είναι πιο πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, μέταλλα και φυτοχημικά.

Βάζετε πολλά κρουτόν

Τα κρουτόν δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία, αλλά μπορούν να σας επιβαρύνουν με «κενές» θερμίδες, μιας και μια μερίδα μισού φλιτζανιού έχει περίπου 100 θερμίδες.

Αν θέλετε κάτι τραγανό, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κρουτόν με μια κουταλιά σούπας καρύδια, που είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι καλά για την καρδιά και το νευρικό σας σύστημα, καθώς και φυτικές ίνες, τις οποίες το σώμα σας χρειάζεται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Βάζετε πολλά τυριά

Το τυρί αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών, οπότε σίγουρα μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή σαλάτα, αλλά είναι επίσης φορτωμένο με νάτριο, κορεσμένο λίπος και θερμίδες. Τι κάνετε λοιπόν αν είστε λάτρης των τυριών;

Απλώς προσέξτε πόσο τυρί χρησιμοποιείτε. Μια μερίδα τυριού είναι περίπου 1 1/2 ουγγιές – ή περίπου το μέγεθος ενός ζεύγους ζαριών. Προτιμήστε να ξηρό τυρί όπως η παρμεζάνα ή προσθέστε λίγο τυρί με λιπαρά. Δοκιμάστε εναλλακτικά υποκατάστατα χορτοφαγικών τυριών φτιαγμένα από ρύζι ή σόγια.

«Πνίγετε» την σαλάτα στο dressing

Πολλές είναι οι σαλάτες που συμπληρώνονται από το dressing τους αλλά πολλές φορές τείνουμε να το.. παρακάνουμε επειδή είναι εξαιρετικά απολαυστικά.

Αφήστε το dressing, και ρίξτε λίγο φρέσκο στημένο λεμόνι ή lime. Ή γίνετε δημιουργικοί και προσθέστε λίγο βαλσάμικο ξύδι χωρίς λάδι.Όταν παραγγέλνετε μια σαλάτα απέξω ζητήστε να σερβιριστεί η σάλτσα στο πλάι. Θα εκπλαγείτε με το πόσες θερμίδες μπορείτε να «εξοικονομήσετε».