Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας σε πραγματικές συνθήκες για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η οποία διεξήχθη στο Ισραήλ – το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει εξαρχής έρθει σε συμφωνία με τις παραπάνω  εταιρείες για να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα που αφορούν στους εμβολιασμούς των πολιτών του.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου, τα συμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν κατά 94% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό της μείωσης στα περιστατικά με σοβαρά συμπτώματα.

Η ίδια έρευνα, η οποία έγινε σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους (οι μισοί εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί όχι), έδειξε επίσης ότι ακόμη και με το χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου, η μείωση των συμπτωματικών κρουσμάτων φτάνει στο 57% δύο εβδομάδες αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα που έχουν προκύψει από τις κλινικές δοκιμές. Έτσι, επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και οι εκτιμήσεις ότι όσο περισσότεροι και όσο πιο άμεσα το κάνουν – αυτό ή κάποιο άλλο, καθώς ανάλογα αισιόδοξα ευρήματα έρχονται διαρκώς – τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το τέλος της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι χθες έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την έγκριση στις ΗΠΑ του πρώτου εμβολίου μίας δόσης, της Johnson & Johnson, καθώς διαπιστώθηκε πως είναι επίσης αποτελεσματικό κατά 85% στο να προφυλάσσει από τις σοβαρές μορφές της νόσου και αποτρέπει κατά σχεδόν 100% την εισαγωγή σε νοσοκομείο και ΜΕΘ.