Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου, αποκαλύπτοντας ότι η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένη, όπως επισημαίνουν, με την υγεία του εντέρου.

Διάθεση και υγεία του εντέρου..

Η καθηγήτρια Naomi Wray από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης (IMB) του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και το Ινστιτούτο Queensland Brain και ο δρ. Yeda Wu από το Ινστιτούτο Queensland Brain φέρνουν στο φως στοιχεία για το πώς έντερο και εγκέφαλος συνεργάζονται μελετώντας δεδομένα υγείας από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

«Αυτή η μελέτη που συνδέει τη κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών εξηγεί επίσης τη συννοσηρότητα των παθήσεων» επισημείνει ο δρ. Yeda Wu.

..αμφίδρομη επιρροή

Το άγχος θεωρήθηκε ότι ήταν η κύρια αιτία της νόσου του πεπτικού έλκους έως ότου συνδέθηκε με το βακτήριο H. pylori από τους Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν, που νίκησαν το βραβείο Νόμπελ.

Ο δρ. Yeda Wu αναφέρει ότι η φαρμακευτική αγωγή είχε μειώσει έκτοτε τον επιπολασμό της νόσου, αλλά η σημασία άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των ψυχολογικών παραγόντων, πρέπει τώρα να τονιστεί εκ νέου.

«Για να προσδιορίσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν έλκη, μελετήσαμε δεδομένα υγείας από 456.327 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank και εντοπίσαμε οκτώ γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους» αναφέρουν οι ερευνητές.