Βασική προϋπόθεση για να αποδίδετε στο maximum στις προπονήσεις σας είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέγοντας έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας, θα είστε σε θέση να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αλλά και να ενισχύσετε τη μυϊκή σας αποκατάσταση μετά. Ορίστε λοιπόν μερικές τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τις αθλητικές σας επιδόσεις.

*Μπανάνα

Η μπανάνα είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε πριν την προπόνησή σας, αφού είναι πλούσια σε γλυκόζη, μια εξαιρετικά εύπεπτη ζάχαρη, η οποία παρέχει άμεσα ενέργεια. Παράλληλα, αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

*Μαύρη σοκολάτα

Πιθανότατα δεν χρειάζεστε δικαιολογία για φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένοι λόγοι υγείας για να την προτιμήσετε. Τα αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην πρόληψη του πόνου των μυών μετά την προπόνηση. Μάλιστα, σχετική μελέτη έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα βοήθησε στη μείωση του οξειδωτικού στρες κατά την άσκηση και σε μείωση του πόνου. Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα παρέχει φλαβονόλες, ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο για την αναπλήρωση των σκληρά εργαζόμενων μυών σας.

*Αποξηραμένα βατόμουρα

Τα αποξηραμένα βατόμουρα είναι μια νόστιμη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά επιλογή. Όταν τα τρώτε πριν την προπόνησή σας σας χαρίζουν ενέργεια με διάρκεια, ενώ οι πολυφαινολικές ενώσεις τους μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, πιθανώς αποτρέποντας τον πόνο και τη φλεγμονή μετά τη γυμναστική.

*Πασατέμπος

Πλούσιοι σε πρωτεΐνη αλλά και σε μαγνήσιο, οι σπόροι κολοκύθας είναι το ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση για να ενισχύσετε τη μυϊκή σας αποκατάσταση και να αποφύγετε το πιάσιμο.

*Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, το καύσιμο που προτιμούν οι μύες σας. Όταν την κατανάλωνετε πριν την προπόνηση, σας παρέχει μια σταθερή δόση ενέργειας, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, ενώ όταν την επιλέγετε μετά την προπόνηση, σας δίνει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων για την αναπλήρωση του γλυκογόνου. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ενισχύοντας έτσι και τη μυϊκή σας αποκατάσταση. Για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης, μετά τη γυμναστική συνδυάστε τη βρώμη σας με γάλα αμυγδάλου.

*Γιαούρτι

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να πάρετε πρωτεΐνη μετά την προπόνησή σας. Συνοδεύστε το με κομμάτια φρούτων ώστε το γεύμα σας να περιέχει και υδατάνθρακες, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποκατάσταση του γλυκογόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News