Οι καθημερινές μας επιλογές επηρεάζουν, σχεδόν ανεπαίσθητα, τα επίπεδα ενέργειας και την συνολική εικόνα της υγείας μας μεγαλώνοντας, καθώς μπορεί είτε να χαρίσουν την πολυπόθητη μακροζωία, μειώνοντας τον κίνδυνο ιατρικών ζητημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μία καλή τέτοια συνήθεια μπορεί να είναι και η γυμναστική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ή μάλλον να.. αλλάξουν για να απολαύσουν μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή. Δεν γνωρίζουν όμως πώς ή από που να ξεκινήσουν για να πραγματοποιήσουν την εν λόγω αλλαγή.

Η αδράνεια βλάπτει

Σε αυτές τις περιπτώσεις το κυριότερο εμπόδιο είναι η αδράνεια, καθώς είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς βαθιά ριζωμένες στην καθημερινότητα συνήθειες, όπως το να περπατάτε σε κοντινές αποστάσεις αντί της οδήγησης. Ωστόσο, η σταδιακή προσπάθεια βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.

Το Harvard Medical School αποκαλύπτει ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε αλλά και να διατηρήσετε μια υγιή αλλαγή, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε.

Η διαμόρφωση του προσωπικού σας πλάνου ξεκινά από τον καθορισμό του πρώτου σας στόχου. Αν νιώθετε ότι η αλλαγή ή ο στόχος είναι πολύ μεγάλος, τότε μπορείτε να τον διαχωρίσετε σε μικρότερα βήματα, που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε. Τα βήματα περιλαμβάνουν:

Θέστε στόχο – αλλαγή

Θα ήταν καλό να επιλέξετε μια αλλαγή που θεωρείτε ότι σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί να μην είναι η πρώτη αλλαγή που θα θέλατε να κάνετε, είναι όμως πολύ πιο πιθανό να την πετύχετε εάν ορίσετε προτεραιότητες που σας ταιριάζουν και που είναι εφικτές.

Μικρά βήματα

Εάν θέλετε να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, να γυμνάζεστε περισσότερο ή και να δείτε την φυσική σας κατάσταση να βελτιώνεται, τότε θα ήταν καλό να εστιάσετε μόνο σε αυτήν την αλλαγή. Έτσι πιθανότατα να τα καταφέρετε πιο γρήγορα δίχως να καταπονηθείτε από το αναποτελεσματικό multitasking, μεταβαίνοντας στην συνέχεια στην επόμενη υγιή αλλαγή.

Δεσμευτείτε

Δώστε μια γραπτή, προφορική ή ακόμα και νοητή υπόσχεση στον εαυτό σας ή ακόμα και σε ένα ή δύο κοντίνα σας πρόσωπα, που δεν θέλετε να απογοητεύσετε, καθώς θα λειτουργήσει ως ενθάρρυνση στις δύσκολες ημέρες. Θα ήταν καλό να είστε σαφείς σχετικά με την αλλαγή που έχετε επιλέξει όπως και γιατί σας ενδιαφέρει.

Μην ξεχνάτε την επιβράβευση

Αφού φέρετε εις πέρας το πρόγραμμά σας και ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας, διατηρώντας την νέα σας υγιή συνήθεια, μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας. Η επιβράβευση αυτή δεν χρειάζεται να είναι σύνθετη, αρκεί να είναι κάτι που να σας ευχαριστεί και να είναι ωφέλιμο, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή την παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: