Σε πρόσφατη ανάλυση αρκετών μεγάλων μελετών με δεδομένα από συμμετέχοντες από περισσότερες από 60 χώρες, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster, διαπιστώθηκε ότι καταναλώνοντας τακτικά ψάρι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως εκείνα που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Ωμέγα-3 λιπαρά το κρίσιμο συστατικό

Το κρίσιμο συστατικό είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συσχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, περίπου στο ένα έκτο των ατόμων υψηλού κινδύνου, που έτρωγαν δύο μερίδες ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 κάθε εβδομάδα.

«Υπάρχει ένα σημαντικό προστατευτικό όφελος από την κατανάλωση ψαριών για τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής συν-συγγραφέας δρ. Andrew Mente, αναπληρωτής καθηγητής στο McMaster και κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού.

«Αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιδράσεις στις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πρόσληψη ψαριών παγκοσμίως. Δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών και ιδιαίτερα των λιπαρών ψαριών σε αγγειακούς ασθενείς μπορεί να παράγει τουλάχιστον ένα μέτριο καρδιαγγειακό όφελος» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ψάρι δύο φορές την εβδομάδα

Ο δρ. Andrew Mente επεσήμανε ότι τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μπορούν ακόμη να απολαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων τρώγοντας ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, αλλά τα οφέλη για την υγεία ήταν λιγότερο έντονα, συγκριτικά με τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, βασίστηκαν σε δεδομένα από περίπου 192.000 άτομα σε τέσσερις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 52.000 ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News