Είτε ξεκινήσατε πρόσφατα τη γυμναστική είτε αποτελεί σταθερό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, ένα είναι σίγουρο: θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η προσπάθειά σας έχει αποτέλεσμα. Η αύξηση της μυϊκής σας μάζας, η απώλεια λίπους και η βελτίωση της αντοχής σας είναι βασικοί δείκτες μιας πετυχημένης προπόνησης, ωστόσο χρειάζεται καιρός μέχρι να δείτε διαφορά. Ο ιδρώτας από την άλλη είναι μια άμεση και εμφανής αντίδραση που προκύπτει κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Αποτελεί όμως μια ένδειξη ότι η γυμναστική σας είναι αποτελεσματική;

Πολλές φορές μπορεί να νομίζετε ότι αν δεν ιδρώσετε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, τότε δεν γυμναστήκατε αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας κρατάει υπό έλεγχο την εσωτερική θερμοκρασία σας. Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει (για παράδειγμα μια ζεστή ημέρα ή κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης), το σώμα σας απελευθερώνει νερό (σε συνδυασμό με ορισμένα ιχνοστοιχεία) μέσω των ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα σας. Έπειτα, όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας σάς βοηθά να μειώσετε τη θερμοκρασία σας.

Έτσι, η εφίδρωση είναι απλώς ο μηχανισμός του οργανισμού σας για να κρατάει υπό έλεγχο τη θερμοκρασία του σώματός σας, όχι ένας δείκτης για το πόσες θερμίδες κάψατε. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεστε σε έναν δροσερό χώρο, είναι αρκετά πιθανό να μην ιδρώσετε, ωστόσο θα καίτε όσες θερμίδες θα καίγατε και σε έναν πιο ζεστό χώρο.

Σίγουρα, η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να σημαίνει ότι γυμνάζεστε αρκετά σκληρά και κατ’ επέκταση καίτε πολλές θερμίδες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ιδρώτας και η καύση λίπους σχετίζονται άμεσα.

Επίσης, ορισμένες προπονήσεις, όπως τα βάρη, δεν οδηγούν απαραίτητα σε εφίδρωση, όμως σας βοηθούν να κάψετε θερμίδες, να σμιλέψετε το σώμα σας και να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, αν σταδιακά αρχίσετε να ιδρώνετε στις προπονήσεις σας μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Experimental Physiology βρήκε ότι οι άνθρωποι με καλύτερη φυσική κατάσταση ιδρώνουν περισσότερο -και μάλιστα αρχίζουν να ιδρώνουν νωρίτερα στην προπόνηση τους- από τους λιγότερο γυμνασμένους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η μεταβολή ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το σώμα σας στο να ρίχνει τη θερμοκρασία του.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εφίδρωσή σας, όπως το φύλο σας (οι άνδρες συνήθως ιδρώνουν περισσότερο συγκριτικά με τις γυναίκες), καθώς και τα γονίδιά σας, αφού ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από άλλους.