Πιθανότατα να γνωρίζατε ήδη ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μικρών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την λήψη οποιουδήποτε από τα εμβόλια κατά της covid-19, που έχουν εγκριθεί για χρήση. Ωστόσο, αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζατε είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες αναφέρουν περισσότερες παρενέργειες συγκριτικά με τους άνδρες.

Ποιο το ποσοστό των γυναικών με τις παρενέργειες

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον πρώτο μήνα έναρξης των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε σαφές χάσμα μεταξύ των φύλων.

Τα άτομα που έλαβαν 13,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ενθαρρύνθηκαν από τους ερευνητές να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να παρουσιάσουν μέσω του V-safe, του ελεγκτή υγείας του CDC μετά το εμβόλιο.

Από τα 6.994 άτομα που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες, το 79,1% ήταν γυναίκες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το το 61,2% αυτών που εμβολιάστηκαν ήταν γυναίκες.

Πόσο ασυνήθιστο είναι το φαινόμενο;

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο, όσο νομίζουμε σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως επισημαίνεται σε διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA τον Φεβρουάριο, διαπιστώθηκε ότι και τα 19 άτομα που εμφάνισαν σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία αλλεργικής αντίδρασης μετά τη λήψη του εμβολίου ήταν γυναίκες.

Σε πρόσφατο άρθρο για τους The New York Times, η Shelly Kendeffy, 44χρονη στο State College της Πενσυλβανίας, μοιράστηκε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της – οκτώ άνδρες και επτά γυναίκες – έλαβαν όλη τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχαν σημαντικά διαφορετικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι από τις γυναίκες είχαν πόνο στο σώμα, ρίγη και κόπωση ενώ ένας εκδήλωσε και εμετό. Από τους άνδρες, ωστόσο, μόνο τέσσερις είχαν πολύ ήπια συμπτώματα και τέσσερις δεν εκδήλωσαν κανένα.

Που οφείλεται;

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι στην περίπτωση των γυναικών, ιδιαίτερα σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων βοηθούν στην ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης σε ασθένειες και, επομένως, στα εμβόλια.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, έχουν περισσότερη τεστοστερόνη, μια ορμόνη που μπορεί κάπως να αποδυναμώσει ή να επιβραδύνει την ίδια απόκριση. Διαφορετικά, οι γυναίκες γενικά έχουν ισχυρότερη απόκριση στα εμβόλια επειδή το σώμα τους είναι πιο γρήγορο και πιο ισχυρό κατά την απόκριση σε αυτό που εισάγεται στο σώμα μέσω του εμβολίου.

«Οι μολυσματικές ασθένειες γενικά αφορούν την ανοσολογική απόκριση και όχι το μικρόβιο» επισημαίνει ο δρ. Larry Schlesinger, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Texas Biomedical Research Institute στο Σαν Αντόνιο.

«Στις γυναίκες, υπάρχει μια πιο δυναμική και έντονη απόκριση σε πολλά εμβόλια» υπογραμμίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο τα οιστρογόνα ενθαρρύνουν τον οργανισμό να παράγει περισσότερα Τ-κύτταρα, τα κύτταρα της ανοσοαπόκρισης που μας προστατεύουν, κατά τον εμβολιασμό.

Πρέπει να αποφύγουμε τα εμβόλια;

Η πρόκληση τώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μοιραστούμε τις πληροφορίες αυτές, δίχως να προκαλέσουμε πανικό ή λόγους αποφυγής του εμβολίου.

Ο δρ. William Schaffner, εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο τμήμα των μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, που έχουμε ξαναδεί.

Προτρέπει τις γυναίκες να καταλάβουν ότι η ισχυρότερη ανοσοαπόκριση και τα προσωρινά συμπτώματα δεν αποτελούν λόγους για να αποφύγουμε τα εμβόλια. Οι παρενέργειες στο εμβόλιο, πρόσθεσε, «είναι παροδικές και συνήθως εξαφανίζονται σε 24 ώρες».

Από την μία πλευρά μπορεί κανείς να ταλαιπωρηθεί εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών, από την άλλη όμως έχουμε αποδείξεις ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, που είναι και το βασικότερο όπλο κατά του κοροναϊού, τονίζουν οι ειδικοί.

Ποιες είναι οι πιο πιθανές παρενέργειες

Ενώ μπορεί να κάνετε το εμβόλιο και να μην αντιμετωπίσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, είναι εξίσου πιθανό να αντιμετωπίσετε και παρενέργειες, οι οποίες σύμφωνα με το CDC αποτελούν φυσιολογικά σημάδια που αποδεικνύουν ότι το σώμα «χτίζει» την προστασία του ενάντια στον ιό. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο χέρι όπου κάνατε το εμβόλιο.
  • Ερυθρότητα γύρω από την περιοχή, που έγινε το εμβόλιο.
  • Πρήξιμο στο χέρι που κάνατε το εμβόλιο.
  • Κούραση.
  • Πονοκέφαλος.
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Κρυάδες.
  • Πυρετός.
  • Ναυτία.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα, σύμφωνα με μελέτη του CDC, ήταν o πονοκέφαλος (22,4%), η κόπωση (16,5%) και η ζάλη (16,5%).