Είναι γνωστό ότι ένα σπίτι έχει να πει πολλά για την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του. Από το προσωπικό του γούστο, την καθημερινότητά του έως και τις αγαπημένες του συνήθειες, η διάταξη των επίπλων και οι διαφορετικοί χώροι αποκαλύπτουν πολλά και, από ό,τι φαίνεται, όχι μόνο για τον τρόπο ζωής του, αλλά και για την εικόνα της υγείας του.

Η κουζίνα, το υπνοδωμάτιο, το φαγητό, ακόμα και το χρώμα στους τοίχους επηρεάζουν με κάποιον τρόπο την υγεία μας, πράγμα που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Τα παράθυρα στο σπίτι είναι συνήθως κλειστά;

Η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς σας χώρους είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί, αφού επηρεάζει κατά κόρον την υγεία σας.

Μελέτες επισημαίνουν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δυσχεραίνει την ποιότητα όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού αέρα, μειώνοντας την απόδοσή μας και την ικανότητα λήψης αποφάσεων έως και 25%.

Ειδικά τώρα που δίνουμε μάχη κατά του κορωνοϊού, είναι σημαντικό να αερίζετε συχνά, καθώς η κακή ροή του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από αερομεταφερόμενα σωματίδια (αερολύματα) που μπορούν να τον μεταφέρουν για περισσότερο από δύο μέτρα.

Τον χειμώνα, ο καλύτερος τρόπος για να αερίσετε είναι να ανοίξετε το πάνω παράθυρο και όχι κάποιο που βρίσκεται πιο χαμηλά, διότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος και βαρύτερος από τον ζεστό, οπότε θα εισέλθει και θα βυθιστεί αργά στο επίπεδο του δαπέδου.

Είστε της οργάνωσης;

Εάν ξυπνάτε το πρωί όλο βιασύνη γιατί έχετε αργήσει πριν ακόμα ξεκινήσει η ημέρα σας, τότε μάλλον δεν είστε και τόσο… επιμελής με το πρόγραμμά σας, πράγμα που μάλλον θα μπορείτε να δείτε και στους χώρους σας, όπως η ντουλάπα ή το γραφείο σας.

Η σχολαστικότητα και η επιμέλεια όμως είναι αρετές που θα πρέπει να τις εξασκήσετε, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε όχι μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα.

Αυτό μας ενθαρρύνουν να κάνουμε και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Limerick, καθώς, όπως επισημαίνουν σε έρευνά τους, οι άνθρωποι που επιδεικνύουν μεγαλύτερη σχολαστικότητα και επιμέλεια τείνουν να ζουν και περισσότερο.

Η διακόσμησή σας σας κάνει καλύτερους;

Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η λειτουργική διακόσμηση σε κάθε χώρο του σπιτιού, αλλά αναρωτηθείτε κατά πόσο σας βοηθά να είστε καλύτεροι. Σειρά ερευνών δείχνει μια σύνδεση ανάμεσα στο χρώμα και στη δημιουργικότητα και την ικανότητα εκτέλεσης συγκεκριμένων καθηκόντων με λεπτομέρεια.

Για το υπνοδωμάτιο επιλέξτε μπλε τόνους, καθώς προσδίδουν μια αίσθηση γαλήνης και προστασίας που θα ενισχύσει το αίσθημα της χαλάρωσης, ενώ για την κουζίνα δοκιμάστε απαλούς τόνους κίτρινου, που ενισχύουν την όρεξη αλλά και τα επίπεδα ενέργειας.

Για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας, το λιλά είναι ιδανικό για τους τοίχους του γραφείου, καθώς θα αφυπνίσει τη δημιουργικότητά σας, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε να το συνδυάσετε με ήπιους ροζ τόνους για ηρεμία.

Τι υπάρχει στον πάγκο της κουζίνας σας;

Μήπως ο πάγκος της κουζίνας σας είναι γεμάτος από έτοιμα γλυκά και αλμυρά σνακ; Αν ναι, τότε έχετε βρει τον ένοχο που «σαμποτάρει» τις προσπάθειές σας για μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς τροφοδοτούν τον οργανισμό με πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, τότε δοκιμάστε να τα αφήσετε σε κοινή θέα. Β

άλτε διαφορετικά φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετήστε το στο κέντρο του πάγκου ή της νησίδας στην κουζίνα. Ετσι είναι πιο πιθανό να επιλέξετε κάποιο από τα φρούτα όταν θα πεινάσετε, αφού απευθείας το βλέμμα σας θα πέσει πάνω τους.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να αποφύγετε τον πειρασμό του ψυγείου, ψιλοκόβοντας σε ένα μεγάλο μπολ φρέσκα φρούτα, τα οποία θα βλέπετε μόλις το ανοίγετε.

Μήπως το στρώμα σάς… κουράζει;

Ξυπνάτε και νιώθετε το σώμα σας να πονά και τους μυς σας άκαμπτους; Το στρώμα σας μπορεί να φταίει, καθώς δεν χρειαζόμαστε όλοι μια σκληρή επιφάνεια για τον ύπνο. Ανεξάρτητα από το τι έχετε συνηθίσει, αφήστε το σώμα σας να σας πει τι είναι καλύτερο.

Παρατηρήστε πότε ξυπνάτε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια. Ειδικά στην περίπτωση που έχετε το στρώμα σας για περισσότερο από οκτώ χρόνια, ίσως να έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια σας, τα οποία θα ήταν καλό να ανανεώσετε και νωρίτερα αν έχουν χάσει το σχήμα τους.

Πώς είναι τα καλλυντικά σας;

Είτε είστε λάτρης του make up είτε το αφήνετε για ειδικές περιστάσεις, είναι σημαντικό τα καλλυντικά σας να είναι οργανωμένα και να ανανεώνονται συχνά για να αποφύγετε τα μικρόβια. Οργανώστε τα κατά είδος και χρησιμοποιήστε πρώτα τα παλαιότερα.

Να ελέγχετε το πίσω μέρος της κρέμας προσώπου ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχει λήξει ή διαφορετικά δοκιμάστε τη στο χέρι σας. Αν η υφή και το άρωμά της έχουν αλλάξει, έχει έρθει η ώρα για καινούργια. Το ίδιο ισχύει και για το make up, ενώ αν χρησιμοποιείτε μάσκαρα, αλλάξτε τη ύστερα από τρεις ή και έξι μήνες, ανάλογα με τη χρήση.

Τα κραγιόν σας μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά αν αγαπάτε τα μολύβια χειλιών χρησιμοποιήστε την ξύστρα πριν τα χρησιμοποιήσετε για να… ξύσετε μακριά τα μικρόβια. Αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος και να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τα εφαρμόσετε.

Μπάνιο γεμάτο ατμούς;

Ενα ζεστό ντους γεμάτο ατμούς είναι η ιδανική επιλογή για χαλάρωση ύστερα από μια πολυάσχολη ημέρα, φροντίστε όμως να αερίζετε καλά το μπάνιο σας ώστε να αποφύγετε τη μούχλα. Προκαλεί διάφορα προβλήματα, από τον ερεθισμό της μύτης ή του λαιμού έως και πιο σοβαρές μολύνσεις.

Γι’ αυτό, αφού τελειώσετε, ανοίξτε το παράθυρο ή τον ανεμιστήρα για να φύγουν όλοι οι ατμοί. Αποφύγετε το χαλάκι μπάνιου ή πλένετέ το συχνά και προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια, όπως η μούχλα στους αρμούς, η οποία αρχίζει να εμφανίζεται όταν ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς.